Свет

Европу чека зима страха и неизвесности

Иако спремно дочекује зиму, ЕУ би могла лако да се нађе у проблему
Европу чека зима страха и неизвесности© Aaron Burden/Unsplash

Европа је спремна колико је могуће за зиму без руског гаса, али увек постоји простор за грешку и самим тим проблеме, рекао је италијански министар енергетске транзиције Роберто Ћинголани.

Према његовим речима, складишта гаса су готово пуна, потрошња је смањена а испоруке течног гаса пристижу. Европа је, сматра Ћинголани, у бољој позицији него пре неколико месеци, али много тога може да пође по злу.

Дужи период хладног времена или цурење гасовода могли би озбиљно да поремете планове, доведу до строжих рестрикција и гурну Европу у дубљу економску рецесију.

Европа се нашла у енергетској кризи након читавог низа санкција уведених Русији због специјалне војне операције у Украјини. Куповином гаса из Норвешке и америчког течног гаса, успели су да напуне складишта на више од 90 посто капацитета и смање зависност од руског гаса на свега шест процената, што је значајан пад у односу на 30 посто колико је одлазило на руски гас пре фебруара.

Званичници и аналитичари сматрају да ће спремност муштерија да штеде гас бити кључна за преживљавање ове зиме. А и блага зима би ту помогла, пише "Вол стрит журнал".

"Ово ће бити зима страха и неизвесности", рекао је Ћинголани. "Ако изузмемо катастрофе, попут екстремног хладног времена, ако држимо потрошњу под контролом, прегураћемо зиму. Морамо само да се надамо да ништа неће кренути наопако", додао је он.

Ниске температуре у Европи и на Атлантику могле би да доведу до "надметања" Европске уније и Северне Америке за залихе течног гаса. Са друге стране, ако не буде довољно ветра, турбине на ветар могле би да стану што би довело до несташица струје. Облачно време могло би да утиче и на генераторе на соларну енергију.

Метеоролози, за сада, предвиђају хладно и мирно време до краја године, и блажу зиму почетком 2023.

Италијански министар наглашава да несташица енергената није једини проблем са којим се ЕУ суочава.

"Прави проблем нису несташице, већ цене. Грађани можда неће бити у могућности да плате рачуне и фирме би могле да се затварају", рекао је он.

Италија је једна од више ЕУ земаља који траже ограничавање цена гаса, што је контроверзна мера за многе чланице ЕУ. Лидери Уније састаће се касније ове седмице како би одлучили да ћи ће усвојити или не ту меру.

Протеклог викенда процурило је да је Европска комисија смислила механизам на основу ког ће ограничити цене трансакција на холандском ТиТиЕф (ТТF) индексу, главном индексу за сав гас којим се тргује у Европи.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner