Економија

Новe невољe на светском тржишту гаса?

Европа би могла да буде гурнута у дубљу енергетску кризу након одлуке Кине са суспендује испоруке течног гаса, како би напунили своја складишта за предстојећу зиму
Новe невољe на светском тржишту гаса?© Venti Views Unsplash

Кина је својим државним увозницима наложила да прекину са препродајом течног гаса (ЛНГ) купцима у Европи и Азији како би обезбедила своје залихе за предстојећу зиму и грејну сезону.

Комисија за национални развој и реформе, главни економски планер Кине, затражила је од ПетроЧајне, Синопка и Синука да задрже све залихе за домаћу употребу, рекли су Блумбергу обавештени извори.

Иако је продаја европским купцима финансијски била исплатива, све мање залихе и рекордно високи трошкови слања довели су до тога да продаја гаса изгуби своју "чар".

Прогнозе да ће Кина имати мањи дефицит течног гаса подстакла је Пекинг да овако реагује, а "Блумберг" наводи да тај потез предствља оштар преокрет за земљу која је прошле године од Јапана преузела титулу највећег светског увозника ЛНГ-а.

Инвеститори ће сада помно пратити конгрес Комунистичке партије Кине планиран за ову седмицу, нарочито после двосатног говора председника Сија Ђинпинга који је нагласио да је државни приоритет енергетска безбедност и поновио да земља мора пажљиво да настави са својом "зеленом" агендом како не би остали без залиха.

Цене гаса у Европи пале су готово 60 процената од августовског рекорда али су и даље на изузетно високом нивоу за ово доба године, што је последица специјалне војне операције Русије и покушаја Европе да се осамостали од руског гаса.

Талас испорука течног гаса у Европу утицао је на цене, због чега бројни снабдевачи разматрају да свој товар преусмере у Кину где су бројке много приступачније.

Одлука Кине да обезбеди своје залихе, могла би додатно да одвуче испоруке ЛНГ-а из Европе и гурне Стари континент у још већу енергетски кризу.

Пекинг има велике уговоре о куповини течног гаса са америчким компанијама и кинеске компаније су до сада део тих пошиљки преусмеравале ка Европи због слабе потражње код куће.

image