Свет

Велика Британија купује шпијунске балоне

Острвски министри су прошле године потписали уговор о истраживању вредан 100 милиона фунти с америчком компанијом за развој "стратосферских ваздушних система без посаде"
Велика Британија купује шпијунске балоне© Tanjug/Chad Fish via AP

Велика Британија разматра куповину флоте шпијунских балона који могу да лете на великим висинама изнад непријатељских држава, пише "Тајмс".

Острвски министри су прошле године потписали уговор о истраживању вредан 100 милиона фунти с америчком компанијом за развој "стратосферских ваздушних система без посаде".

Технологија се развија за Министарство одбране Уједињеног Краљевства у оквиру пројекта названог "Етар", а тиче се балона за надзор који лете на висини између 15 и 24 километара, што значи да су мање шансе да ће их ухватити ваздушна турбуленција.

Пошто су прошле јесени летелице тестиране у пустињи Аризоне, Министарство је потврдило да је заинтересовано за куповину система "базираних на балонима".

А да ће Британија инвестирати у низ могућности које укључују и балоне и конвенционалне дронове, писао је и часопис Министарства "Дисајдер".

Америчка компанија која ради с британском владом на поменутом програму зове се "Сијера Невада корпорејшн". У октобру је успешно тестирала балон који је полетео из места Пејџ у југозападној држави Аризона, а потом је одлетео на североисток. За ову годину је предвиђен пробни 60-дневни лет.

Интересовање за коришћење балона у војне сврхе нагло је порасло након прошломесечног кинеско-америчког сукоба око летећих објеката – војска САД је оборила, како су навели, кинески шпијунски балон изнад обале Јужне Каролине, док је Пекинг тврдио да се радило о метеоролошкој летелици која је грешком скренула с курса.

image