Свет

Кина каже да су амерички балони летели изнад Шинђанга, Тибета, упозорава на контрамере

Инцидент са балонима продубио спор САД и Кине
Кина каже да су амерички балони летели изнад Шинђанга, Тибета, упозорава на контрамере© Tanjug/Chad Fish via AP

Кина је данас саопштила да су амерички балони на великим висинама летели изнад њених региона Шинђианг и Тибет и да ће предузети мере против америчких ентитета који подривају кинески суверенитет.

Вашингтон и Пекинг су у сукобу око летећих објеката након што је америчка војска овог месеца оборила, како су навели, кинески шпијунски балон изнад обале Јужне Каролине. Пекинг је поручио да је у питању била метеоролошка летелица која је грешком скренула са курса и да је Вашингтон реаговао претерано.

Ове недеље, Кина је саопштила да су амерички балони летели изнад њеног ваздушног простора без дозволе више од 10 пута од маја 2022. године, преноси Ројтерс.

"Без одобрења релевантних кинеских власти, нелегално су прелетели најмање 10 пута изнад кинеског територијалног ваздушног простора, укључујући Шинђанг, Тибет и друге провинције", рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.

Бела кућа је демантовала наводе Кине.

Збо инцидента са балонима, Вашингтон је своју "извозну црну листу" додао шест кинеских субјеката повезаних са Пекинговим наводним програмом балона за надзор.

"САД су злоупотребиле силу, претерале, ескалирале ситуацију и искористиле ово као изговор да незаконито санкционишу кинеске компаније и институције", рекао је Ванг.

"Кина се чврсто противи овоме и предузеће контрамере против релевантних америчких субјеката који подривају суверенитет и безбедност Кине у складу са законом", додао је Ванг, не прецизирајући о којим мерама је реч.

Спор око балона одложио је напоре обе стране да поправе односе, иако је председник САД Џозеф Бајден рекао да не верује да су везе између две земље ослабљене инцидентом.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је одложио планирано путовање у Пекинг због инцидента са балоном, разматра да се ове недеље састане са највишим кинеским дипломатом Ванг Јијем у Минхену, рекли су извори.

image
VV inauguration
banner