Свет

Терориста признао умешаност Кијева у диверзију код Минска, Лукашенко: СБУ и ЦИА припремале напад

Заменик председника истражног одељења Комитета за безбедност Белорусије Константин Бичек изјавио је да су агенти пољске обавештајне службе, инфилтрирани међу белоруске опозиционаре, такође били укључени у субверзију руског А-50
Терориста признао умешаност Кијева у диверзију код Минска, Лукашенко: СБУ и ЦИА припремале нападwww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko

Мушкарац, који је данас извршио диверзију на аеродрому код Минска, признао је да је деловао по наређењу украјинске специјалне службе, преноси агенција БЕЛТА. 

У видеу који је почео да кружи интернетом, мушкарац признаје да је уз помоћ два дрона покушао да уништи један авион. 

"Николај Владимирович Швец, рођен 1993. године, држављанин Украјине. У Русију сам дошао са руским пасошем, а одатле сам стигао овде", рекао је притвореник.

Осумњичени диверзант је рекао да је користио два дрона у покушају да изврши субверзивни чин против руског авиона на аеродрому Мачулишчи.

"Радио сам са Украјинском безбедносном службом у граду Кијеву", рекао је он

Раније током дана председник Белорусије изјавио је да је Минск успео да ухапси терористу украјинске службе који је одговоран за напад, али и више од двадесет других особа који су сарађивали са њим.

Белоруски председник изјавио је да је напад припреман око шест месеци и да су у његовој припреми учествовале Служба безбедности Украјине и ЦИА, пренео је ТАСС. Како се наводи, СБУ је одржавала везе са саучесницима напада преко белоруских опозиционих активиста у Пољској.

Заменик председника истражног одељења Комитета за безбедност Белорусије Константин Бичек изјавио је за агенцију Белта да су агенти пољске обавештајне службе, инфилтрирани међу белоруске опозиционаре, такође били укључени у субверзију руског А-50.

Лукашенко је изразио велико незадовољство понашањем украјинске стране, посебно ако се има у виду да је  Кијев недавно предложио Минску потписивање такозваног пакта о ненападању.

Том приликом, назвао је украјинског председника гњидом.

Како је истакао белоруски председник, саботажа у близини Минска и терористички напад у руском Брјанском региону "карике су истог ланца", "смишљене да заокупе медијску пажњу како би (Украјинци) показали Западу шта могу да учине". Лукашенко је додао таква операција не би могла да буде изведена без зеленог светла председника Зеленског.

Саветник украјинског председника, Михаил Подољак, демантовао је пак ове тврдње, након чега је рекао да су за инцидент криви "локални партизани" Белорусије, а не Кијев.

Ухваћеног терористу, како преносе медији, највероватније чека смртна казна. 

image