Свет

Си Ђинпинг: Кина мора да ојача војску да би побеђивала у ратовима

Kинески председник је затражио од националних лабораторија да убрзају истраживања на пољу војне технологије, тако да Кина не мора да се ослања на друге земље
Си Ђинпинг: Кина мора да ојача војску да би побеђивала у ратовима© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, File

Kинески председник Си Ђинпинг jе у сусрету са кинеском војном делегацијом, током годишњег заседања парламента, истакао да ће Кина консолидовати и унапредити интегрисане националне стратешке системе и капацитете, преноси Ројтерс.

"Кина мора систематски да побољшава способност за решавање стратешких ризика, да се придржава стратешких интереса и испуњава стратешке циљеве, како би ојачала своју војску и побеђивала у ратовима", изјавио је кинески председник.

Он се појавио у оделу маслинасто зелене боје, подсетивши да војску мора да води партија и затражио од националних лабораторија да убрзају истраживања на пољу војне технологије, тако да Кина не мора да се ослања на друге земље.

"Кина мора боље да користи науку у области војске, као и технологију, како би ојачала армију и побеђивала у ратовима", оценио је Си.

Си је врховни командант кинеске војске и формално ће бити изабран за председника следеће недеље, што ће му бити трећи мандат.

image