Свет

Финска нуди Кијеву авионе, планира куповину нових од САД

"Мислим да бисмо могли да разговарамо о 'хорнет' ловцима – да ли би било могуће понудити их Украјини и каква је обука за то потребна", рекла је премијерка Сана Марин
Финска нуди Кијеву авионе, планира куповину нових од САДGetty © Ian Hitchcock/Getty Images

Финска премијерка Сана Марин је током посете Кијеву изјавила је да је Хелсинки отворен за разговор о слању својих борбених авиона Ф/А-18 "хорнет".

Марин је став Финске образложила тиме што је Хелсинки свеједно у процесу набавке нових авиона, који би заменили постојеће моделе у финском ваздухопловству, пише тамошњи портал "Иле".

"Мислим да бисмо могли да разговарамо о 'хорнет' ловцима – да ли би било могуће понудити их Украјини и каква је обука за то потребна", рекла је она.

Марин је нагласила да су све актуелне расправе о борбеним авионима у најранијој фази и да ће по том питању бити потребна обимна сарадња западних савезника.

Финска је 2021. године најавила набавку 64 борбена авиона пете генерације Ф-35А од САД како би заменила своју флоту коју чине "хорнети". Очекује се да ће први Ф-35 стићи у Финску 2025. године.

Варшава тврди да је спремна да удовољи захтеве Кијева за борбеним авионима и пребаци своје совјетске млазњаке МиГ-29 у Украјину. Још се не зна хоће ли још нека НАТО чланица услишити континуиране захтеве Кијева.

Холандски премијер Марк Руте је такође рекао да "не постоје табуи" у наоружавању Кијева, али је додао да би авиони "били веома велики корак."

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер поручила је почетком месеца да долазак украјинских пилота на обуку у САД не мења претходне изјаве из Вашингтона о томе да слање авиона Кијеву није планирано.

image
VV inauguration
banner