Свет

Чешки председник: Није добар моменат за слање борбених авиона Украјини

Чешка је достигла своје границе у слању помоћи, тврди Петр Павел и поручује да би евентуално још могла да пошаље 14 тенкова "леопард 2" које је добила на поклон од Немачке
Чешки председник: Није добар моменат за слање борбених авиона Украјиниwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Новоизабрани председник Чешке, генерал у пензији Петр Павел оценио je да је сада готово немогуће разговарати са Русијом о миру јер, како каже, тамошње руководство мора да покаже вољу да преговара и предложи бар оквир мировног споразума.

"Москва мора прво да промени свој став", поручио је чешки председник у интервјуу за француски "Монд".

Павел, који полаже заклетву и ступа на функцију 9. марта, иако важи за доследног присталицу ЕУ и НАТО, противи се идеји да се Украјини пошаљу западни борбени авиони у овом тренутку. 

"Мислим да би то, у овој фази, вероватно искомпликовало ситуацију. Технички, за испоруке нових авиона и обуку пилота потребно је најмање шест месеци", казао је Павел.

Са друге стране, апеловао је да се Украјини и даље шаље помоћ у оружју, али наглашава да су јој потребни тенкови, оклопна возила и артиљерија, док авиони могу да буду послати касније.

Павел је казао да је Чешка, која је Украјини послала 89 старих тенкова совјетске и руске производње Т72, достигла своје границе, а да би евентуално још могла да пошаље 14 тенкова "леопард 2" које је добила на поклон од Немачке, иако би то представљало известан ризик за одбрамбену способност саме Чешке.

Тај предлог је прва поменула Немачка како би се убрзале испоруке "леопарда" Украјини. Међутим, чешки премијер Петр Фијала категорично је одбио такву идеју, указавши да Чешка прво мора да води рачуна о сопственој одбрани.

Павел оцењује да су били погрешни покушаји његових претходника, Вацлава Клауса, али посебно Милош Земана, да од Чешке направе мост између Истока и Запада.

"То је веома чудна амбиција. Никаква позиција у средини не постоји. Чешка мора да увиди ком свету припада - свету демократија, а не ауторитарних режима", рекао је Павел. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner