Економија

Ројтерс: Крах "Силикон вели бенк" највећа банкарска катастрофа од 2008. године

Судбина милијарди долара у неосигураним депозитима у СВБ остаје неизвесна, док ће се последице по банкарски систем тек показати
Ројтерс: Крах "Силикон вели бенк" највећа банкарска катастрофа од 2008. годинеGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Банкарска компанија "Силикон вели бенк" (СВБ) у петак је забележила други највећи банкарски крах још од финансијске кризе 2008. године, пише Ројтерс, док га Си-Ен-Ен назива другим највећим у историји САД.

Регулатори из Калифорније затворили су банку у петак и именовали Федералну корпорацију за осигурање депозита (ФДИЦ) као стечајног управника који ће се одредити судбину њене имовине.

Према писању Ројтерса, крах СВБ највећа је банкарска катастрофа откако је "Вашингтон мјутуел" пропао 2008. године, а који се показао као везник финансијске кризе која ће годинама потресати америчку, али и светску економију.

Како оцењује британска агенција, разлог за пропаст СВБ представља оштро подизање каматних стопа америчке централне банке услед напора да се сузбије инфлација, што је, како наводи, открило слабости америчког банкарског сектора.

Оштро дизање каматних стопа у сржи проблема

Већину клијената СВБ чинили су технолошки стартапи из силицијумске долине који су 2021. године остваривали рекордне профите. "Блумберг" указује да је СВБ, охрабрена тадашњим обећањима америчких регулаторних тела да неће дизати изразито ниске каматне стопе док се инфлација не устали значајно изнад два одсто, а што је тада за инвеститоре изгледало незамисливо, уложила десетине милијарди долара својих клијената у дугорочније обвезнице.

Проблем за СВБ је настао када су технолошки стартапи, а који чине главни део клијентеле те банке, почели са масовним повлачењем новца услед неповољних околности које је створило оштро дизање каматних стопа од стране америчких регулатора.

Будући да је значајну количину капитала уложила у обвезнице, СВБ је у среду била приморана да прода портфељ обвезница од 21 милијарду долара који се састоји углавном од америчких државних обвезница, и најавила продају обичних акција и преференцијалних конвертибилних акција у вредности од 2,25 милијарди долара како би попунила рупу у финансијама, преноси Ројтерс.

Након финансијске кризе 2008. године, америчке власти су улагале много више пажње у обезбеђивање стабилности великих, "системски важних" банака, као што су "Џеј-Пи Морган" или "Бенк оф Америка". То је приморало највеће банке да држе веће количине капитала по страни како би њихова ликвидност била ван сваке сумње.

Међутим, иако је СВБ била шеснаеста највећа банка у САД крајем претходне године, потенцијални проблеми ликвидности прошли су испод радара америчких регулатора зато што она није сматрана "системски важном" институцијом.

Заробљене милијарде долара

Бивши министар финансија САД Лоренс Самерс оценио је за "Блумберг" је да крах СВБ финансијске групе не би требало да представља ризик за финансијски систем све док су депоненти заштићени.

"Оно што сада апсолутно представља императив је да штедише буду исплаћене у потпуности", рекао је Самерс.

Како преноси Ројтерс, Федерална корпорација за осигурање депозита, којој је додељена контрола над имовином "Силикон вели бенк", саопштила је да ће сви осигурани депоненти добити потпуни приступ својим осигураним депозитима најкасније од понедељка.

Међутим, 89 одсто депозита у банци, чија укупна вредност износи 175 милијарди долара, било је неосигурано до краја 2022. године, указују подаци ФДИЦ, а судбина свих тих милијарди и даље је непозната.

Банкарско крвопролиће у најави?

Крах СВБ прелила се и у Европу, где су неке од највећих банака у региону забележиле највећи пад акција у последњих девет месеци а европски банкарски индекс забележио пад од 4,4 односно највећи једнодневни пад од почетка јуна - и пре него што је "Силикон вели бенк" отишао у стечај касно у петак.

Неки аналитичари предвиђају да су веће невоље за амерички банкарски сектор на помолу пошто је крах СВБ подигао забринутост од скривених ризика у сектору и његове рањивости од све скупљег новца.

Председник аналитичарске куће "Вејлен глобал адвајзорс" Кристофер Вејлен оценио је за Ројтерс да би следеће недеље "могло да дође до крвопролића на тржишту", упозоривши да ће профитери од обвезница ниских вредности покушати да нападну "сваку банку, посебно оне мање."

Америчка министарка финансија Џенет Јелен састала се у петак са банкарским регулаторима и изразила "пуно поверење" у њихове способности да одговоре на ситуацију, саопштило је Министарство финансија.

Упитана за коментар о краху СВБ, Бела кућа је саопштила да има поверење у америчке финансијске регулаторе.

image
VV inauguration
banner