Свет

Француска поручила Немачкој и Италији: Блокирање плана за смањење угљен-диоксида је еколошка грешка

Европа у развоју електричних аутомобила заостаје за Кином пет до десет година, поручио је министар финансија Француске Бруно Ле Мер
Француска поручила Немачкој и Италији: Блокирање плана за смањење угљен-диоксида је еколошка грешкаGetty © Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Француски министар финансија Бруно Ле Мер рекао је да Европска унија мора да се држи плана о забрани нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем до 2035. године, упркос упозорењима Немачке и Италије да то неће дозволити.

Ле Мер је истакао да би повлачење плана било еколошка и економска грешка.

"Не можемо да говоримо како постоји климатска ванредна ситуација, а да одустанемо од преласка на електрична возила", рекао је Ле Мер на телевизији "Франс инфо".

Француски министар је рекао да Европа заостаје за Кином пет до десет година када је у питању развој електричних аутомобила, као и да ЕУ мора да избегне слање недоследних порука произвођачима аутомобила, укључујући француске "Стелантис" и "Рено".

Европски парламент и земље ЕУ у Савету су се сложиле са законом којим би се забранила продаја нових аутомобила и комбија који емитују угљен-диоксид од 2035. године, чиме би електрична возила постала норма.

Немачка и Италија, како би заштитиле своју ауто-индустрију, уложиле су приговоре на предложене забране само неколико дана пре заказаног гласања, захтевајући да се одлука одложи на неодређено време.

Ле Мер је поручио да то не би било у складу са националним интересима Француске. 

"То није у нашем националном интересу, није у интересу произвођача аутомобила и није у интересу планете", поручио је француски министар.  

image
VV inauguration
banner