Свет

Оптужбе против Католичке цркве у Шпанији: 445 жртава сведочило о сексуалном насиљу

Сведочења се још прикупљају, а у парламенту ће бити објављен извештај пре него што истекне мандат актуелне владе, саопштио је омбудсман
Оптужбе против Католичке цркве у Шпанији: 445 жртава сведочило о сексуалном насиљуwww.globallookpress.com © IMAGO/Jens Schulze

Независна комисија основана пре годину дана за истраживање сексуалног злостављања које су починили свештеници и званичници Католичке цркве, прикупила је сведочења 445 жртава, саопштио је шпански омбудсман Анхел Габилондо.

Сведочења се још прикупљају, а у парламенту ће бити објављен извештај пре него што истекне мандат актуелне владе, навео је Габилондо.

Он је истакао да је најважније саслушати жртве сексуалног насиља са поштовањем, озбиљношћу, дискрецијом и поверљивошћу.

Адвокатска канцеларија са седиштем у Мадриду спроводи паралелну истрагу коју је наредила Шпанска бискупска конференција, која је годинама одбијала идеју да се свеобухватно приступи истрази сексуалног злостављања, пренео је Ројтерс.

Шпански омбудсман је поручио да захтева сарадњу различитих нивоа Католичке цркве и да очекује да ће ускоро моћи да рачуна на то.

Само неколико земаља је имало владине или парламентарне истраге о злоупотребама као што је то случај у Шпанији.

Шпански парламент је 10. марта прошле године изгласао отварање прве званичне истраге коју је водио омбудсман и то о сексуалном злостављању које су починили свештеници и црквени званичници.

Влада је била приморана да реагује након што су у шпанском листу "Ел Паис" објављене оптужбе о злостављању у које је укључено више од 1.200 жртава, што је изазвало негодовање јавности, наводи Ројтерс.

image