Свет

У Паризу ухапшена 234 демонстранта, Макронова влада преживела гласање о неповерењу

Садашња опозиција, иако је изгубила на гласању о неповерењу влади, жели да председник распусти парламент будући да је француско друштво изузетно подељено
У Паризу ухапшена 234 демонстранта, Макронова влада преживела гласање о неповерењу© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Након синоћних демонстрација у Паризу против реформе пензионог система ухапшене су 234 особе. Претходно је влада француског председника Емануела Макрона преживела изгласавање неповерења у парламенту због најављеног усвајања закона који предвиђа подизање старосне границе за одлазак у пензију за две године, а без гласања у скупштини.

На улицама Града светлости синоћ је било ангажовано 2.000 полицајаца, а током нереда је повређено 11 чувара реда, пренео је портал француске ТВ станице БФМ.

Ватрогасци су у Паризу гасили и запаљено смеће, које се данима гомила на улицама француске престонице због штрајка ђубретара.

Полиција је синоћ испалила и сузавац на демонстранте који су се окупили одмах након гласања о неповерењу влади Француске у парламенту, пренео је Ројтерс.

Тамошња скупштина одбацила је захтев за изгласавање неповерења Макроновој влади који су поднеле парламентарна група десног центра ЛИОТ и десничарска Партија националног окупљања, због коришћења посебне клаузуле у француском уставу која дозвољава да се предлог закона о реформи пензионог система прогура кроз парламент без гласања посланика.

Неповерење влади је подржало 278 посланика, само девет мање од неопходних 287 да би гласање било успешно.

"Гласање је било врло тесно", изјавио је Кловис Казали за канал "Франс 24", извештавајући из скупштине.

"Неповерење влади је последњи пут изгласано 1962. године", рекао је Касали и додао да је "председник Шарл де Гол изгубио на том гласању и потом распустио парламент. Садашња опозиција, иако је изгубила на гласању, жели да председник распусти парламент будући да је француско друштво изузетно подељено".

Синдикати и опозиционе странке најавили су да ће интензивирати протесте у покушају да спрече реформу пензионог система.

Портпарол владе изјавио је да ће се председник Макрон обратити нацији у среду, 22. марта, пренео је Ројтерс.

image