Свет

Шведски парламент усвојио закон неопходан за улазак у НАТО

Усвајање закона било је последња домаћа препрека на путу Шведске ка НАТО-у а уласком у алијансу Шведска ће окончати два века војне неутралности
Шведски парламент усвојио закон неопходан за улазак у НАТОwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Шведски парламент је великом већином усвојио закон који тој земљи омогућава придруживање НАТО-у, за шта је још потребно да њен пријем ратификује свих 30 чланица те војне алијансе, преноси Ројтерс.

Усвајање закона било је последња домаћа препрека на путу Шведске ка НАТО-у а уласком у алијансу Шведска ће окончати два века војне неутралности.

Шест од осам странака заступљених у парламенту било је за чланство у НАТО-у, а сам чин гласања, који је уследио након скоро седмочасовне дебате, сматран је за формалност.

Од 349 посланика парламента, за тај закон гласало је њих 269. Против је било 37 посланика, а 43 су била одсутна.

"Чланство у НАТО је најбољи начин да се заштити безбедност Шведске", рекао је министар спољних послова Тобијас Билстром током дебате.

Он је то назвао "историјским догађаје" и "једном од најважнијих безбедносних одлука свих времена" за Шведску.

Подсетимо, Мађарска и Турска су једине земље чланице НАТО које тек треба да ратификују захтеве Финске и Шведске за придруживање Алијанси, док сваки нови захтев за приступ мора бити одобрен од стране свих 30 чланица.

Две скандинавске земље су прошле године поднеле захтев за улазак у НАТО, након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини. Турска захтева од Шведске да пре ратификације Анкари изручи оптужене за тероризам.

image