Свет

Столтенберг: Важно да Шведска и Финска буду примљене што пре у НАТО

Није важно како већ кад, поручио генерални секретар Алијансе
Столтенберг: Важно да Шведска и Финска буду примљене што пре у НАТО© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да је важније да Финска и Шведска буду примљене у НАТО што пре, него да буду примљене заједно.

"Главно питање није да ли се пријем Финске и Шведске као пуноправних чланица ратификује заједно, већ да буде ратификован што је пре могуће", рекао је Столтенберг пре састанка министара одбране НАТО у Бриселу.

Како Ројтерс преноси, Столтенберг је поновио да су све државе чланице гласале за улазак Финске и Шведске у НАТО, сем Мађарске и Турске.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је раније овог месеца поручио да Турска подржава кандидатуру Финске за НАТО, али не и Шведску, нарочито пошто су локалне власти дозволиле протест са паљењем Курана.

Анкара захтева да обе земље заузму тврђи став против Курдистанске радничке партије, коју Турска сматра за терористичку организацију.

Две земље су поднеле захтев за улазак у НАТО након почетка Специјалне војне операције и, да би ушле у пакт, морају да добију одобрење свих чланица Алијансе.

Западни званичници су потврдили да би више волели да обе земље у исто време уђу у НАТО, делом зато што би то било лакше интегрисати их у исто време у војне структуре.

Финске парламентарне групе саопштиле су у петак да би могле да ратификују оснивачке уговоре НАТО-а у наредним недељама, што је корак који би могао да доведе до тога да Хелсинки настави са чланством пре Шведске.

image