Свет

Какви су то пријатељи кад не наоружавају једни друге: Борељ о пријатељству Русије и Кине

Изгледа да неограниченo пријатељство Москве и Пекинга ипак има своја ограничења: Пекинг није успоставио војни савез с Москвом нити јој испоручује оружје, констатовао је шеф европске дипломатије
Какви су то пријатељи кад не наоружавају једни друге: Борељ о пријатељству Русије и Кине© Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Неограничено пријатељство Русије и Кине ипак има границе, констатовао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и додао да две земље нису успоставиле војни савез и да Пекинг није испоручио Москви оружје како би јој помогао у сукобу с Украјином.

"Ово неограничено пријатељство ипак има ограничења. Кина није прешла ниједну нашу црвену линију", рекао је Борељ новинарима у Бриселу, а пренео је Ројтерс.

За разлику од западних "неограничених пријатељстава" која најчешће подразумевају војни савез у којем јачи воде главну реч, Русија и Кина су јасно рекле у својој заједничкој декларацији да њихова блиска сарадња у бројним областима није војни савез нити блоковско сврставање нити конфронтацијски савез.

Шеф европске дипломатије најавио је и да ће ускоро посетити Кину, мада датум посете тек треба да буде утврђен.

Борељ је тек један од неколико званичника Европске уније који намеравају да посете Пекинг. Следеће недеље у Кину би требало да отпутује шпански премијер Педро Санчез, а седмицу касније најављена је посета Пекингу француског председника Емануела Макрона и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

Говорећи о кинеском мировном плану за Украјину, Борељ је изјавио да Пекинг с овим документом није желео да се у потпуности усклади с Русијом и да би Европска унија то требало да поздрави, чак иако су западни званичници јасно ставили до знања да не сматрају иницијативу Пекинга пуноправним мировним планом.

Један од тих званичника је и сам Борељ који је крајем фебруара у интервјуу за шпански лист "Периодико" рекао да кинески предлог не сматра мировним планом и напомињући да је то "више папир са ставом него мировни план".

Говорећи сада на исту тему пред новинарима, Борељ је додао да је Кина желела да игра улогу некога ко олакшава процес, пре него медијатора у процесу.

"Пошто је Русија поздравила кинеске предлоге, Кина се појављује у улози коју би требало да подржимо", истакао је Борељ.

image