Свет

Борељ: Не желимо да уништимо Русију, али...

Ово је агресивни рат, а не трећи светски, који се превише глобализује, рекао је шеф дипломатије ЕУ
Борељ: Не желимо да уништимо Русију, али...www.globallookpress.com © EUC/Keystone Press Agency

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао је да Европска заједница не жели "уништење" Русије, упркос томе што подржава Украјину.

"Не подржавамо Украјину како би се десиле политичке промене у Русији и не желимо уништење Русије", рекао је Борељ у интервјуу шпанском листу "Периодико".

Он се осврнуо и на кинески предлог о Украјини рекавши да га не сматра мировним планом, напомињући да је то више документ о ставу.

"То је више папир са ставом него мировни план", истакао је Борељ.

Како је оценио шеф дипломатије ЕУ, све европске земље не третирају сукоб на исти начин.

"Постоји једна земља која је веома скептична према последицама санкција, која сматра да оне немају ефекта и да их није требало уводити јер пуцамо себи у ногу", рекао је Борељ алудирајући на Мађарску.

Према његовим речима, ЕУ је заузела превише "постепен" приступ украјинској кризи и напоменуо да би постигли више да су одмах послали тенкове "леопард" у Кијев, уместо што су три месеца разговарали о овој теми.

"Знамо шта имамо. Знамо да је то за сада довољно", одговорио је Борељ и позвао европске земље да убрзају темпо производње и искористе све резерве. 

Руска Федерација је више пута изјављивала да ће се изборити са западним санкцијама и нагласила да је Москва приметила да Западу недостаје храбрости да призна неуспех свих тих санкција.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна западна стратегија, а да су санкције задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

Сукоб у Украјини није трећи светски рат

Борељ је додао да сукоб у Украјини не сматра трећим светским ратом, али да је он превише "глобализован".

"Ово је агресивни рат, а не трећи светски рат. Овај рат се превише глобализује", оценио је он.

Шеф европске дипломатије је нагласио да су неосноване оптужбе о испоруци оружја Русији из Северне Кореје и Ирана.

"Сви смо погођени овом ситуацијом. Зато што су високе цене енергената и хране створиле високу инфлацију. Она је натерала све централне банке у свету да подигну каматне стопе као никада раније. А то је довело до успоравања економија", објаснио је он.

Кина не намерава да испоручује оружје Русији

Шеф европске дипломатије рекао је да га је шеф канцеларије спољнополитичке комисије Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Ји уверио да Пекинг не испоручује и да неће испоручивати оружје Москви.

"На питање о могућој војној подршци Русији Ванг Ји је рекао да Кина не намерава да испоручује оружје Русији. Зато што је њихова политика да не наоружавају стране у сукобу. Бићемо на опрезу да видимо да ли је то заиста тако", закључио је Борељ.

Раније је Ванг Ји оптужио Запад за двоструке стандарде по питању кинеског наоружања Русији, пошто сам "Запад наоружава Украјину".

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио Пекинг на последице ако Москви испоручи оружје.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да САД, а не Кина, непрекидно снабдевају оружјем ратиште украјинског сукоба и да Вашингтон треба да престане да шири дезинформације и пребацује одговорност на друге.

image