Свет

Већа опасност од тероризма у Северној Ирској, напад врло вероватан

Промена статуса у Ирској долази уочи посете председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена
Већа опасност од тероризма у Северној Ирској, напад врло вероватанwww.globallookpress.com © Cezary Kowalski/Keystone Press Agency

Влада Северне Ирске саопштила је да претња од тероризма повећана са "значајног" на "озбиљан", што значи да је напад врло вероватан.

Секретар Северне Ирске Крис Хитон-Харис рекао је у Доњем дому да је одлуку донела Служба безбедности (МИ5), независно од министара. Навео је да би јавност требало да буде опрезна, али не и узнемирена.

У писаној изјавио министрима нагласио је да је "МИ5 повећао ниво претње од тероризма и да би грађани требало да извештавају полицију о свим својим забринутостима".

Потез Службе безбедности уследио је месец дана након што су маскирани наоружани нападачи пуцали у полицијског инспектора Џона Колдвела у Омаху, округ Тајрон. Инспектор је нападнут док се са сином враћао са фубалског тренинга и налази се у болници, у критичном, али стабилном стању.

Када је у питању остатак Уједињеног Краљевства, ниво претње од тероризма је "значајан", што значи да је могућност напада "вероватна.

Велика Британија има пет нивоа претњи од тероризма:

Низак - напад је мало вероватан
Умерен – напад је могућ, али није вероватан
Значајан – напад је вероватан
Озбиљан – напад је врло вероватан
Критичан – напад је врло вероватан у блиској будућности

Промена статуса у Ирској долази уочи планиране посете председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена поводом обележавања 25. годишњице Споразума из Белфаста следећег месеца.

Шеф полиције Сајмон Бирн рекао је да је овај потез "део текућег процеса праћења нивоа претње у Северној Ирској, који спроводи МИ5".

"Немилосрдно ћемо гонити оне који желе да нанесу штету и тероришу наше заједнице, и нападају официре и особље полиције", додао је Бирн.

image