Свет

Турска: Убијен организатор терористичког напада у Истанбулу

Халил Менци, осумњичени за организовање бомбашког напада, убијен је у операцији турске обавештајне службе у близини града Kамишлија на северу Сирије
Турска: Убијен организатор терористичког напада у Истанбулуwww.globallookpress.com © Akin Celiktas/ZUMAPRESS.com

Турска национална обавештајна служба убила је на северу Сирије наводног организатора терористичког напада у којем је у Истанбулу 13. новембра убијено шест особа, преноси турска државна новинска агенција Анадолија.

Како се наводи, Халил Менци, који је осумњичен за организовање бомбашког напада у Истанбулу, убијен је у операцији турске обавештајне службе у близини града Kамишлија на северу Сирије.

Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Великој Британији, саопштила је да је у ваздушном нападу турске беспилотне летелице убијен цивил и да је рањен локални командир курдске полиције.

Шест особа је погинуло, а више од 80 је рањено у експлозији која је 13. новембра потресла центар Истанбула. Турске власти оптужиле су за напад Радничку партију Kурдистана (ПКК), и њен сиријски огранак, који су забрањени у Турској, док су курдски милитанти негирали умешаност.

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу рекао је да би поруку саучешћа из САД због бомбашког напада требало посматрати као "убицу који се враћа на место злочина", позивајући се на поруку америчке амбасаде у Турској у којој се изражава жаљење због напада.

"Знамо одакле је напад координисан. Добили смо поруку, знамо шта она значи. Не прихватамо саучешће америчке амбасаде. Више не толеришемо издају. Истиклал Улица је наше дете. Да нисмо ухватили нападача, он би данас побегао у Грчку", додао је министар.

Истанбулска полиција до сада је ухапсила 46 особа у вези са нападом у центру града, укључујући Сиријку Ахлам Албашир за коју се сумња да је подметнула бомбу.

У првом испитивању, жена је рекла да су је обучавали курдски милитанти у Сирији и да је ушла у Турску кроз регион Африн на северозападу Сирије, саопштила је полиција.

image
VV inauguration
banner