Свет

Нова рампа за Кијев, Израел доследан; Он греши, ја одлучујем

Израел одбија званични захтев Кијева
Нова рампа за Кијев, Израел доследан; Он греши, ја одлучујем© Tanjug/AP Photo/ Tsafrir Abayov

Израел неће слати оружје у Украјину, поручио је данас министар одбране Израела Бени Ганц, након што је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба најавио да ће Кијев од те земље званично затражити системе противваздушне одбране.

Претходно је Ганц негирао било какву ранију продају оружја Украјини.

"Ми не продајемо оружје Украјини", рекао је Ганц у интервјуу за јеврејски радио "Кол Чај".

Израелски министар за дијаспору Нахман Шај је у недељу, након појаве информација о иранским испорукама балистичких ракета Русији, саопштио да би Израел требало да почне да пружа војну помоћ Украјини, следећи пример САД и НАТО земаља.

Коментаришући Шајове изјаве, Ганц је рекао: "Он греши, ја сам министар одбране који је одговоран за извоз израелског оружја".

Русија и Иран су демантовали наводе да се иранско наоружање користи у сукобу у Украјини.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба најавио је у уторак да ће његова влада послати званичну ноту Израелу са захтевом за противваздушно оружје, након чега је министар одбране Бени Ганц потврдио да Израел неће слати оружје у Украјину.

"Наша позиција у вези са Украјином се неће мењати. Наставићемо да је подржавамо и стојимо уз Запад, али нећемо слати системе наоружања", рекао је Ганц, преноси "Џерузалем пост".

Медведев: Продаја оружја би уништила односе Израела и Русије

Бивши председник Русије Дмитриј Медведев упозорио је Израел да би испорука оружја Кијеву уништила односе између Русије и Израела.

"Чинило се да ће Израел испоручити оружје кијевском режиму. То би био веома брзоплет потез који би уништио све односе између нашe две земаље", рекао је он.

Нетањаху: Не треба слати оружје Украјини; тренутна позиција Израела разборита

Бивши премијер Израела и опозициони лидер Бењамин Нетањаху упозорио је да би свако оружје које се испоручи Украјини могло да заврши у иранским рукама.

Нетањаху је истакао да верује да је тренутна израелска политика поводом сукоба у Украјини "разборита", при чему је нагласио да Украјини не треба слати оружје већ, као и до сада, само хуманитарну помоћ.

"По питању оружја увек постоји могућност, а то се дешавало изнова и изнова, да оружје које смо испоручили на једном бојном пољу заврши у иранским рукама употребљено против нас", рекао је Нетањаху.

Украјина од почетка сукоба позива Израел да донира оружје и системе противваздушне одбране, што Израел наставља да одбија.

Председник Украјине Владимир Зеленски је прошлог месеца рекао француским новинарима да је "шокиран" одбијањем, при чему је оптужио израелску владу да је "под утицајем Русије".

image