Свет

Кијев поново одбијен: Израел неће слати оружје у Украјину

Министар за дијаспору Нахман Шај каже да би Израел требало да почне да пружа војну помоћ Украјини
Кијев поново одбијен: Израел неће слати оружје у УкрајинуAP © Foto AP Photo/ Tsafrir Abayov

Израелски министар правосуђа Гидеон Сар изјавио је да Израел неће слати оружје Украјини, упркос томе што је министар за дијаспору ове земље Нахман Шај дао другачије изјаве.

"Наша подршка Украјини не укључује системе наоружања и наоружање", рекао је Сар за израелски Армијски радио.

Израелски министар за дијаспору Нахман Шај у недељу је саопштио да би Израел требало да почне да пружа војну помоћ Украјини, следећи пример САД и НАТО земаља, после појаве информација о иранским испорукама балистичких ракета Русији.

Он је додао да Израел од почетка специјалне војне операције Русије у Украјини испоручује Кијеву само хуманитарну помоћ и средства за заштиту радника у цивилној служби за ванредне ситуације.

Русија и Иран демантовали су да се иранско наоружање користи у сукобу у Украјини.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је изјавила да су тврдње да Русија набавља борбене дронове од Ирана вештачки пласирали амерички медији.

Медведев упозорио Израел

Изјава министра Шаја изазвала је гнев у Москви, а заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев истакао је да би израелска војна помоћ Украјини "уништила све дипломатске односе" између две земље.

Медведев је навео да би, у случају да почне да испоручује оружје Украјини, Израел такође могао да "прогласи херојима Степана Бандеру и Романа Шухевича".

Извори у Јерусалиму рекли су за "Тајмс оф Израел" да земља не планира да наоружава Украјину и да Шајеви коментари не представљају политику владе.

Израел одбио разговор са Украјином и пети пут

Израел је, такође, одбио украјински захтев да се обави телефонски разговор између израелског министра одбране Бенија Ганца и његовог украјинског колеге Олексија Резњикова, пренео је израелски "Харец".

Ганц и Резњиков последњи пут су разговарали у априлу. Нови разговор био је заказан за 24. август, али је померан чак пет пута, сазнаје "Харец" из украјинских извора.

Ипак, и поред изјава званичника, Кијев не одустаје од захтева.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба најавио је у уторак да ће његова влада послати званичну ноту Израелу са захтевом за противваздушно оружје. Украјина је месецима позивала Израел да донира ове системе, а председник Владимир Зеленски је прошлог месеца рекао француским новинарима да је "шокиран" одбијањем и навео да је израелска влада под "утицајем Русије".

image
VV inauguration
banner