Свет

Сетили се: Експерти УН траже да се испита улога Британије у поробљавању Африканаца

Након извињења власника "Гардијана" због веза тог листа са робовласништвом, многи сматрају да би и британска влада и краљевска породица морале да крену као "ресторативној правди"
Сетили се: Експерти УН траже да се испита улога Британије у поробљавању Африканацаwww.globallookpress.com © Rosseforp/http://imagebroker.com/#/search/

Извињење Скота Траста, власника "Гардијана" због улоге коју  су оснивачи тог листа имали у трансатланском ропству, довело је до "еурека момента" и за експерте УН који су се, изгледа присетили колонизаторске и поробљивачке историје Велике Британије, па позвали владу те државе и краљевску породицу да и саме истраже своје везе са поробљавањем Африканаца и предузму кораке ка "ресторативној правди".

"Иако смо видели појединце и институције како иступају, признају грешке из прошлости и нуде репарације, британска држава је одбила да се извини Африканцима и људима афричког порекла за улогу коју је играла у трговини и поробљавању милиона Африканаца на Карибима, једноставно изговарајући бесмислене изјаве жаљења, кајања и дубоке туге. Бивши британски премијер нам је чак рекао да пређемо преко прошлости и наставимо даље", подсетила је професорка Верен Шеперд.

Шеперд, која је председница Комитета УН за елиминацију расне дискриминације и директор Центра за истраживање репарација на Универзитету Западне Индије је позвала Британију и да упути извињење и искористи акциони план репарације од 10 тачака како би поправила "грешке" из прошлости.

"Сада је очигледно време за ригорозну самоистрагу и хитне кораке ка ресторативној правди британских јавних и приватних субјеката. Једино боље време би било у било које доба раније", рекла је за "Гардијан Доминик Деј из радне групе стручњака УН за људе афричког порекла.

"Наслеђе системског расизма створеног трговином поробљеним Африканцима је непобитно у институцијама, али и у индивидуалним размишљањима широм Британије. На пример, поробљивачи и профитери који су креирали улогу медија као незаменљивог јавног службеника такође су учврстили и њихову улогу у култури порицања која одржава системски расизам све до данас", додала је она.

И глумац и активиста Дејвид Хервуд рекао је да је важно је да они који су имали користи од ове ужасне трговине нађу храбрости да се придруже отвореној и тешкој дискусији са потомцима оних који су продавани широм света.

image