Свет

Како је краљ Чарлс довео Монтија Пајтона у Бундестаг

Британци кажу да је њихов краљ шармирао Немце својим историјским говором у Немачкој
Како је краљ Чарлс довео Монтија Пајтона у Бундестаг© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Битлси, Монти Пајтон, Џорџ Фридрих Хендл и краљица Елизабета нашли су се у историјском говору краља Чарлса, који је, како пишу британски медији, изазвао у Бундестагу салве смеха и одушевљење због монархове духовитости.

Немачки смисао за хумор нама можда јесте непознаница, али, краљ Британије очигледно је успео да подиђе њиховом укусу беспрекорно "шалтајући" између енглеског и немачког, па је тако, освојио и двоминутне овације.

"Први британски суверен који се обратио Бундестагу на заседању, у обраћању дугом 23 минута дирљиво је говорио о љубави своје покојне мајке према Немачкој и похвалио обе нације за заједничке напоре да пруже веома добродошлу и веома важну војну подршку Украјини, када се "пошаст рата" вратила у Европу", описао је "Телеграф".

Упркос историјској подели двеју земаља, веза Немачке и Велике Британије је, како каже Чарлс, опстала јер су се "последњих педесет година смејали заједно, и једни другима и једни са другима".

"Немачки амбасадор комедије, Хенинг Вен, у Британији нам је омогућио разумевање немачких чудака, пошто је Монти Пајтон довео наше чудаке овде. Као и свим стари пријатељи у тренуцима, топлина наше везе дозвољава мали осмех једно другом на рачун", рекао је Чарлс.

Парламентарци су, како то описује "Телеграф", "урлали од смеха", када је додао да се милиони Британаца "диве живој култури и ноћном животу Берлина".

Монарх се такође нашалио на рачун ривалства на фудбалском терену, храбро поменувши недавни пораз британских "Лавица" од немачког женског тима на Еуру 2022.

"Новије генерације можда мисле једнако о Битлсима или Крафтверку, као што мисле о Брамсу или Бајрону, али мреже културних веза су јаке као и увек", рекао је он осврћући се на Шекспира, Тарнерове слике Рајне, "пионира туризма“"Томаса Кука, али и Џорџа Фридриха Хендла. Овај Немац, који је "умро као Британац", увеличаће и Чарлсово крунисање у Вестминстерској опатији, исто као што је било и на крунисању његових седам предака.

Највећи смех је, међутим, био резервисан за референцу на британску комедију из 1963. под називом "Вечера за једног".

Скеч, који је веома популаран у Немачкој и који се емитује на телевизији сваке Нове године, приказује батлера који се све више опија док помаже свом послодавцу да прослави његов 90. рођендан глумећи улоге његових покојних пријатеља, који послушно испијају чаше шерија, вино, шампањац и порто.

То не "даје баш тачан утисак о модерној Британији", инсистирао је краљ, али "је, знам, саставни део немачке срећне Нове године".

Тагесшау, угледни немачки емитер, назвао га је "краљем који разуме немачки хумор и вешто га користи", а чак су и посланици крајње левице који су критиковали посету показали своје признање аплаудирајући Чарлсу.

Немачки стручњак за аристократију Леонхард Хоровски је такође истакао краљеве породичне везе са Немачком, рекавши да је "Чарлс чак више фокусиран на Немачку него његова мајка, јер потиче од Хоенцолерна (Кајзерове породице) преко свог оца. Он је монарх са најближим породичним односима са Немачком од Првог светског рата".

Краљ се забављао и раније током дана.

Заменио је, рецимо, мало меда из Бакингемске палате за корпу немачког меда, на пијаци органске хране ћаскао са власницима тезги, и играо стони фудбал у Избегличком центру Тегел у Берлину.

Придружио се председнику Франк-Валтеру Штајнмајеру да посматра како заједнички немачко-британски инжењеријски батаљон - прва комбинована војна јединица у више од два века - поставља мост преко канала Одер-Хавел 30 миља северно од Берлина, а затим је покушавао да направи традиционални немачки сир на фарми у Брандербургу.

image