Свет

Министарка унутрашњих послова Велике Британије поднела оставку

Још један изненадни обрт у влади, очајнички је покушај Лиз Трас да задржи премијерско место
Министарка унутрашњих послова Велике Британије поднела оставкуAP © AP Photo/Kin Cheung

Суела Брејвермен напустила је место министарке унутрашњих послова, а премијерка Лиз Трас отказала је њене планиране дужности, пренео је "Гардијан" своја незванична сазнања.

Додаје се да се ради о очајничким покушајима Трасове да задржи своје премијерско место.

У новом изненадном обрту у британској влади, Брејверменову би на министарском месту могао наследити некадашњи министар саобраћаја Грант Шапс, који је давао снажну подршку Ришију Сунакију, главном такмацу Трасове у трци за челника конзервативаца.

Премијерка Трас, која је поподне провела у посети једној одбрамбеној технолошкој компанији, наводно је разговарала са Брејвермeновом у Доњем дому парламента, рекао је извор "Гардијана".

Лист није добио потврду у Даунинг стриту о отпуштању Брејверменове са министарског места, али ни појашњење каква је тренутно њена позиција.

Најновији ударац за Трасову, пошто је била под притиском да смени Квасија Квартенга са места министра финансија, наводно је дошао од Џеремија Ханта, новог министра финансија, за кога се констатује да сада држи све конце у својим рукама.

Брејверменова је отворено критиковала заокрет у најављеном смањењу пореза и сматрала да је одсустајање од економског плана Трасове, који је изазвао земљотрес у британским финансијама, последица преврата који се догодио почетком овог месеца, а који је довео и до смене министра финансија.

Замена Брејверменове са Шапсом, ни недељу дана од одласка Кватенга, могла би бити још један знак да Трасова покушава да допре до ширих слојева Конзервативне партије и у свој тим уведе искусније министре, закључује британски лист.

 

image