Свет

Катастрофа у САД: Торнада опустошила неколико држава, има погинулих (ВИДЕО)

Само у петак Национална метеоролошка служба пријавила је више од 250 јаких олуја широм САД, као и 120 упозорења о торнаду
Катастрофа у САД: Торнада опустошила неколико држава, има погинулих (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Најмање 17 људи је погинуло, а неколико десетина је повређено у разорним олујама које су погодиле југ и Средњи запад Сједињених Америчких Држава.

"Инцидент са масовним жртвама" проглашен је након што су снажни удари ветра урушили кров позоришта у граду Белвидиру у савезној држави Илионис када је погинула једна особа. Локална ватрогасна служба саопштила је да се у том тренутку у позоришту налазило 260 људи који су присуствовали концерту.

Званичници су потврдили да је више људи заробљено испод рушевина, a ватрогасна служба Белвидира позвала је суседне округе да пошаљу помоћ.

У Арканзасу је проглашено ванредно стање, три особе су погинуле, а више од 40 је повређено.

Стотине становника малог града Шарлот у држави Ајова евакуисано је након цурења гаса изазваног олујама, док је град Ковингтон у Тенесију непроходан.

Само у петак Национална метеоролошка служба пријавила је више од 250 јаких олуја широм САД, као и 120 упозорења о торнаду.

Јако невреме прети и граду Ролинг Форк у држави Мисисипи, у којем је прошлог викенда у торнаду живот изгубило 13 особа.

Скоро 90.000 људи остало је без струје у Арканзасу, наводи се на сајту који прати нестанак електричне енергије. Нестанак струје пријављен је и у Ајови, Мисурију, Тенесију, Висконсину, Индијани и Тексасу.

Метеоролози су саопштили да су временски услови јуче били слични онима од пре недељу дана када је разорни торнадо усмртио 21 особу и оштетио око 2.000 кућа у Мисисипију.

Метеоролошка служба прогнозира још једну серију интензивних олуја за следећи уторак у истој области као прошле недеље.

image