Свет

Светска популација близу новог рекорда: Пре половине века 8,8 милијарди људи

Иако нова студија указује на то да популациона бомба неће експлодирати, планета се и даље суочава са значајним изазовима из перспективе животне средине
Светска популација близу новог рекорда: Пре половине века 8,8 милијарди људиGetty © NASA / Handout

Најновија студија Римског клуба предвиђа да ће, према тренутним трендовима, светска популација достићи 8,8 милијарди пре средине века, а затим ће уследити брз пад.

То указује да популациона бомба од које се дуго страховало можда неће експлодирати, пише "Гардијан" и додаје да би светско становништво могло да достигне поменути врхунац и раније уколико владе буду спроводиле мере за раст просечних прихода и нивоа образовања.

Нове прогнозе, кажу, добра су вест за планету – уколико популација почне да се смањује, то ће довести до пада притиска на природу и климу, што ће пак умањити с тим повезане друштвене и политичке тензије.

Међутим, аутори студије упозоравају да пад наталитета неће решити еколошке проблеме планете, који су већ озбиљни у тренутку када на Земљи живи 7,8 милијарди становника и првенствено су узроковани прекомерном потрошњом богате мањине.

Опадање броја становника, такође, може створити нове проблеме, као што је смањење радне снаге и већи удар на здравствену заштиту повезан са старењем друштва, са чиме већ кубуре у Јапану и Јужној Кореји.

Један од аутора извештаја Бен Калегари рекао је да нови подаци дају наду, али да постоји зачкољица.

"Ово нам даје доказ да верујемо да популациона бомба неће експлодирати, али се и даље суочавамо са значајним изазовима из перспективе животне средине", истакао је он, те додао је потребно много труда да се превазиђе парадигма прекомерне потрошње и прекомерне производње, што су далеко већи проблеми од раста популације.

Претходне студије предвиђале су мрачнију слику – прошле године УН су процениле да ће светска популација достићи 9,7 милијарди до средине века и наставити да расте деценијама након тога.

Нови извештај је заснован и на новој методологији, која укључује друштвене и економске факторе што имају доказан утицај на наталитет, као што су подизање нивоа образовања, посебно за жене и повећање прихода.

Уједно скицира два сценарија у зависности од тога у којој мери ће се таква политика спроводити.

Први предвиђа да ће садашње политике бити довољне да ограниче раст популације на испод девет милијарди 2046, а затим да падну на 7,3 милијарде 2100. године.

У другом сценарију – с владама широм света које повећавају порезе богатима како би улагале у образовање, социјалне услуге и побољшање једнакости – процењује се да би број људи могао да достигне 8,5 милијарди већ 2040. године, а затим да падне на око шест милијарди у 2100.

image