Свет

Маск о "Њујорк тајмсу": Ваша пропаганда није чак ни занимљива

"Права трагедија 'Њујорк тајмса' је то што њихова пропаганда није чак ни интересантна", написао је Маск на Твитеру
Маск о "Њујорк тајмсу": Ваша пропаганда није чак ни занимљиваGetty © Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue

Извршни директор Твитера Елон Муск назвао је "Њујорк тајмс" "нечитљивом пропагандом" након што је лист одбио да плати верификацију на тој друштвеној мрежи.

Твитер је прошлог месеца најавио да ће од суботе почети да уклања "застареле" плаве квачице које означавају аутентичност са налога који су верификовани пре него што је Маск најавио свој систем претплате прошле године.

"Њујорк тајмс" је у четвртак објавио да неће плаћати 1.000 долара месечно колико се за верификацију налога тражи од тог листа, нити ће покрити трошкове својих запослених који су се пријавили за Твитеров лични план верификације од 8 долара месечно.

Након што је "Њујорк тајмс" изгубио своју верификациону квачицу у суботу, твитови листа више се не не нуде читаоцима који тај лист прате на основној страници друштвене мреже.

Маск је у твиту оцеинио да "нестанак" твитова "Њујорк тајмса" неће бити велики губитак за већину читалаца.

"Права трагедија 'Њујорк тајмса' је то што њихова пропаганда није чак ни интересантна", написао је Маск. "Такође, њихов фид је Твитер еквивалент дијареје. Нечитљив је."

Маск је оценио да би "Њујорк тајмс" имао више пратилаца кад би објављивао само своје "најбоље чланке", додавши да "исто важи за све публикације". 

"Њујорк тајмс" налази се међу медија који бојкотују Твитеров нови систем претплате. Бела кућа такође одбија да плати верификацију профила својих запослених, известио је "Аксиос" у петак.

Маск је купио Твитер за 44 милијарде долара прошлог октобра, обећавајући низ реформи које ће поништити цензуру платформе и учинити је "дигиталним форумом" за слободну и отворену дебату.

Иако је обновио стотине претходно забрањених налога – укључујући и налог бившег америчког председника Доналда Трампа – и ублажио правила модерирања садржаја на Твитеру, истовремено се борио да повећа опадајући приход са платформе.

Међутим, "Волстрит џорнал" је претходно известио да је вредност Твитера упола мања од цене за коју га је Маск купио прошле године.

Маск се раније сукобио са "Њујорк тајмсом" и суспендовао извештача тог листа Рајана Мека у децембру због дељења информација о томе где се милијардер налази.

"Критиковати ме по цео дан је сасвим у реду, али фиксирање моје локације у реалном времену и угрожавање моје породице није", написао је Маск тада на Твитеру.

image