Свет

"Тешка година": Најбогатији на свету сиромашнији за 200 милијарди долара

Упркос томе, они и даље заједно вреде 2,1 билион долара, односно два пута више од БДП Холандије или 124 пута више од БДП Босне и Херцеговине
"Тешка година": Најбогатији на свету сиромашнији за 200 милијарди долара© Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Најбогатији људи на свету имали су "тешку годину", будући да је укупна нето вредност 25 најбогатијих на "Форбсовој" листи светских милијардера у 2023. години мања за 200 милијарди долара.

Упркос томе, они и даље заједно вреде 2,1 билион долара, односно два пута више од БДП Холандије или 124 пута више од БДП Босне и Херцеговине. 

Ове године опао је и укупан број милијардера. 

Како наводи "Форбс", статус милијардера изгубило је 254 људи, међу којима су и оснивач банкротиране крипто берзе FTX Сем Банкман-Фрид и репер Кање Вест.

Према извештају, преосталих 2.640 милијардера изгубило је укупно 500 милијарди долара. 

"Две трећине од 25 најбогатијих људи на свету су сиромашнији него прошле године", написао је "Форбс".

Рангирање показује да је "најтеже погођени" милијардер био оснивач Амазона Џеф Безос, те да је његово богатство за годину дана пало за 57 милијарди долара. 

Други "највећи губитник" био је извршни директор "Тесле" и "Твитера" Елон Маск, чија је вредност пала за 39 милијарди долара. 

Он је, штавише, изгубио титулу најбогатије особе на свету у корист шефа групе "Мое Анеси Луј Витон" Бернарда Арноа.

Међу милијардерима који су такође изгубили своје место међу 25 најбољих су и оснивач матичне компаније ТикТока "Бајтденс" Жанг Јиминг који је пао на 26. место на листи, као и оснивач највеће светске берзе криптовалута "Бјаненс", Чангпенг Жао, пише "Форбс".

image