Свет

Твитер означио Би-Би-Си као медиј који финансира држава: Новинари бесни

Емитер инсистира да упркос томе што се финансира из обавезне накнаде, није државни медиј
Твитер означио Би-Би-Си као медиј који финансира држава: Новинари бесниGetty © Hollie Adams / Stringer

Извршни директор Твитера Илон Маск сукобио се са Би-Би-Сијем означивши британски сервис као "медијску организацију коју финансира влада". Би-Би-Си пориче да је узимао државни новац, а његови браниоци тврде да се финансирање од британске владе разликује од финансирања од британске јавности.

Твитер је раније ове недеље поставио ознаку на главном налогу Би-Би-Сија, након што је америчком емитеру Ен-Пи-Ару (НПР) окачио сличну ознаку која га описује као "медиј који је повезан са државом САД". Док је Твитер раније резервисао такве ознаке за стране медије - попут РТ-а и кинеског Си-Џи-Ти-Ена, Маск је рекао да је иста ознака за Ен-Пи-Ар "тачна".

Ознака Ен-Пи-Ара је промењена у "медији које финансира влада" након негодовања америчких либерала.

Би-Би-Си се наљутио јер су добили ознаку. "Разговарамо са Твитером да решимо овај проблем што је пре могуће", навео је емитер у саопштењу у недељу. "Би-Би-Си јесте, и увек је био, независан. Финансира нас британска јавност преко накнаде за лиценцу."

На Твитеру, Би-Би-Сијеви браниоци су објаснили да је ознака заправо доказ да је медиј независан. Би-Би-Си, тврди извештач "Дедлајна" Џејк Кантер, "финансира британска јавност кроз систем познат као накнада за лиценцу. Функционисање и уређивачке одлуке Би-Би-Сија су потпуно независни од владе".

Међутим, коментатори су истакли да је накнада за лиценцу "у свему осим по имену државни порез".

Накнада коју је одредила влада је годишња уплата од 159 фунти (197 долара) коју плаћа свако домаћинство са телевизором или уређајем који може да прима ТВ сигнал. Би-Би-Си ангажује извођаче да посете домове осумњичених утајивача, а оне који одбију да плате могу бити кривично гоњени. Око 45.000 људи годишње буде кривично гоњено због неплаћања дозволе, известио је прошлог месеца британски "Телеграф".

Британска канцеларија за националну статистику класификује таксу као порез, а Би-Би-Си као део "сектора централне владе" британске привреде.

Поред утврђивања трошкова ТВ лиценце, влада директно финансира светски сервис Би-Би-Сија и одељење "Медијска акција". Ово одељење, које такође финансирају владе САД, Канаде, Норвешке, Шведске, ЕУ, УН и Фондација Била и Мелинде Гејтс, снабдева две десетине земаља у развоју "информацијама којима могу да верују", наводи се на сајту британског сервиса.

Док је Би-Би-Си навео да је уреднички независан, интерне комуникације које је "Гардијан" објавио прошлог месеца показују да су његови уредници тражили од новинара да избегавају коришћење термина "закључавање" када говоре о владином одговору на пандемију ковида-19, по директном налогу владе. Штавише, новинарима је наложено да буду критичнији према опозиционој Лабуристичкој партији због притужби владе.

image