Свет

Високи стандарди независности: Челник Би-Би-Си-ја обезбедио Џонсону 800.000 фунти

Ричард Шарп се извинио јер је упознао Бориса Џонсона са својим пријатељем Семом Блајтом, који је желео да му помогне у финансијским проблемима. Део јавности сматра да би требало да се повуче са функције у британском јавном сервису
Високи стандарди независности: Челник Би-Би-Си-ја обезбедио Џонсону 800.000 фунтиwww.globallookpress.com © © Christoph Meyer

Након што су посланици британског парламента установили да је директор Би-Би-Си-ја Ричард Шарп направио значајну грешку не пријављујући да је био посредник између тадашњег британског премијера Бориса Џонсона и човека који му је одобрио кредит од 800.000 фунти, чују се позиви да би Шарп требало да се повуче са своје позиције, пише британски "Тајмс".

Позиви стижу из дела новинарске и политичке јавности, али према наводима листа, Шарп одбија да се повуче са места челника Би-Би-си-ја.

Водитељ и познати телевизијски новинар Џонатан Димблби позива га да то учини јер чињеница да је Шарп био посредник тадашњем британском премијеру у новчаној трансакцији непосредно пре него што је предложен за функцију председника наноси велику штету угледу Би-Би-Си-ја, образлаже овај новинар.

Шарп се извинио зато што је упознао Бориса Џонсона са својим пријатељем Семом Блајтом, који је желео да му помогне у финансијским проблемима.

У извештају скупштинског одбора за културу, медије, спорт и дигитална питања наводи се да је Шарп изоставио да каже да је био посредник у овом упознавању када се пријавио за место директора Би-Би-Си-ја. Такав његов поступак представља "кршење стандарда очекиваних од појединаца" који се пријављују на истакнуте јавне дужности, сматрају посланици.

Некадашња новинарка која је сада у Дому лордова Пејшенс Виткрофт изјавила је за британске медије да такође сматра да Шарп треба да поднесе оставку.

"Можда је он частан човек али не може да побегне од чињенице да је помогао договарању кредита од 800.000 фунти који је помогао премијеру да се извуче из новчаних проблема. Учинио му је услугу баш када је желео да премијер њему да руководеће место у Би-Би-Си-ју", рекла је Виткрофт.

Британски премијер Риши Сунак рекао је да ће сачекати исход истраге коју је наложио Повереник за јавна именовања пре него што се одлучи на било какве кораке.

Лабуристи су позвали Шарпа да да оставку, али је из кабинета премијера речено да Сунак има поверења у процес који је водио његовом постављењу.

 

image