Свет

Не важи само за руске медије: Твитер означио америчког емитера да је повезан са владом САД (ФОТО)

Ова ознака на Твитеру до сада је обично била резервисана за стране медије као што су РТ, Спутњик и кинеска новинска агенција Синхуа
Не важи само за руске медије: Твитер означио америчког емитера да је повезан са владом САД (ФОТО)© Drew Angerer/Getty Images

Твитер је профил америчког радијског сервиса НПР (National Public Radio) данас означио као медиј који финансира влада САД.

Национални јавни радио (NPR) је америчка медијска организација са седиштем у Вашингтону и Калвер Ситију у Калифорнији и обухвата мрежу са више од 1.000 јавних радио станица у Америци.

Финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком објавио је да је још пре неколико месеци предложио власнику Твитера Илону Маску да државну припадност додели не само страним медијима већ и оним званичним емитерима вести који су повезани са владом САД.

"Идеја му се допала и данас је Твитер почео да је спроводи. Хвала Илоне", написао је Дотком на Твитеру. 

Иначе, ова ознака на Твитеру до сада је обично била резервисана за стране медије као што су РТ, Спутњик и кинеска новинска агенција Синхуа.

У саопштењу Твитера још из августа 2020, када су оваква правила уведена на тој платформи, наводи се да су медији повезани са Владом они у којима држава има контролу над уређивачком политиком.

"Медији повезани са државом дефинисани су као медији у којима држава контролише уређивачки садржај кроз финансијска средства, директне или индиректне политичке притиске и/или контролу над производњом и дистрибуцијом. За разлику од независних медија, медији повезани са државом често користе своје вести као средство за унапређење политичке агенде. Верујемо да људи имају право да знају када је медијски налог директно или индиректно повезан са државом", стоји у саопштењу Твитера.

image