Свет

Нова афера Бориса Џонсона: Колико је Би-Би-Си заиста независан

Случај именовања директора Би-Би-Сија Ричарда Шарпа показао је зашто га је бивши британски премијер Џонсон предложио за ту функцију
Нова афера Бориса Џонсона: Колико је Би-Би-Си заиста независанwww.globallookpress.com © Christoph Meyer

Новооткривена афера некадашњег премијера Велике Британије Бориса Џонсона бацила је светло на то како изгледа медијска сцена у тој земљи. Наиме, директор Би-Би-Сија Ричард Шарп оптужен је да је помогао Џонсону да дође до 800.000 фунти, након чега га је влада именовала за функцију директора у јавном медијском сервису.

Систем рада Би-Би-Сија представљао се као идеалан за медијске слободе и независност новинарства широм света, а овај случај поново је показао да то није тачно.

Према наводима "Тајмса", Шарп је био укључен у разговоре о финансирању Џонсоновог стила живота у Даунинг стриту у новембру и децембру 2020. Џонсон је тада био у финансијским проблемима јер се суочио са плаћањем развода, трошковима алиментације и рачунима за реновирање свог стана у Даунинг стриту.

Састанак се према наводима медија збио у кући мултимилионера Сема Блајта када је овај бизнисмен покренуо идеју да новац да Џонсону. Ту информацију је Шарп пренео секретару Џонсоновог кабинета Сајмону Кејсу. Договор о финансирању је начињен на приватној вечери у Чекерсу, сеоској резиденцији британских премијера.

Џонсон је потом одабрао Шарпа за кандидата за место директора Би-Би-Си-ја и он је најављен као избор владе за плату од 160.000 фунти годишње.

Овакав избор, наравно, у супротности је са правилима, а образац владе за пријаву за посао садржи део у којем јасно пише да нека особа не може бити узета у обзир за јавно именовање ако постоји било какав сукоб интереса, а она га не наведе. Такође, поручује се кандидатима да пријаве "сва питања у личној или професионалној историји која би, ако се именује, могла бити погрешно протумачена, или угрозити поверење јавности у именовање".

Џонсон никада није открио умешаност Шарпа у своје економске послове. Међутим, Шарп је признао да је учествовао у повезивању Кејса и Блајта.

"Нема сукоба када сам једноставно повезао, на његов захтев, господина Блајта са секретаром кабинета и нисам имао никаквог даљег учешћа", рекао је Шарп.

Ово није први случај да се директор Би-Би-Сија бира на овакав начин. Пре скоро 20 година, дирекор је био мултимилионер који је био бивши партнер Голдман Сакса, Гевин Дејвис. Његова супруга је била приватна секретарица премијера, а био је и донатор политичке партије на власти, као и њен члан пре него што је преузео посао у Би-Би-Сију.

Колико је другачији случај Ричарда Шарпа? Био је значајан донатор Конзервативне странке, некада је био старији колега садашњег британског премијера Ришија Сунака у Голдман Саксу и био је економски саветник Бориса Џонсона када је био градоначелник Лондона. Он је такође бивши директор Центра за политичке студије.

Џонсон је у јулу 2022. године поднео оставку на место премијера, јер је изгубио подршку министара. Критике на његов рачун стизале су из опозиције, али и његове странке због начина како је водио земљу током пандемије, раста трошкова живота, а посебно јер су у јавност процурили снимци са приватних забава у Даунинг стриту током карантина.

Шарп је од одбора Би-Би-Сија затражио да се испитају његови поступци и да ли је дошло до сукоба интереса. Он ће се суочити са сопственим питањима о мерама које је предузео да би се заштитио од потенцијалног сукоба интереса и да ли је на његово доношење одлука утицала близина бившег премијера.

image