Свет

"Волстрит џорнал": Вашингтон разматра "креативна решења" за ослобађање америчког новинара

Вашингтон би могао да размотри споразум о размени који укључује руске држављане ухапшене у трећим земљама, тврди "Волстрит џорнал"
"Волстрит џорнал": Вашингтон разматра "креативна решења" за ослобађање америчког новинараGetty © Justin Sullivan / Staff

Сједињене Државе су спремне да заузму неортодоксан приступ у покушају ослобађања новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича, који је тренутно у затвору у Русији због оптужби за шпијунажу, пише лист.

САД, наводно, покушавају да пронађу одговарајуће кандидате за размену затвореника. Проблем је што Вашингтон тренутно нема руских "шпијуна" у свом притвору, наводи "Волстрит џорнал" и додаје да би, с обзиром на оптужбе за шпијунажу са којима се Гершкович суочава, Москва могла да оцени да је размена са било којим другим затвореницима нефер.

Високи званичник Беле куће рекао је за "Волстрит џорнал" да је Вашингтон "отворен за креативна решења" како би осигурао примопредају Гершковича, заједно са Полом Виланом, бившим америчким маринцем осуђеним за шпијунажу у Русији 2020.

"У оквиру онога што је легално доступно, ми стално тражимо шта би могло бити релевантно или корисно", рекао је званичник. Према писању листа, Москва је претходно рекла Вашингтону да ће само заменити Вилана за Руса оптужену за сличан прекршај у иностранству. Русија је наводно раније понудила да га размени за Вадима Красикова, човека осуђеног на доживотну робију у Немачкој због убиства. У то време, Вашингтон је сматрао да је договор који укључује трећу земљу немогућ, али је наводно променио свој став.

"Волстрит џорнал" је издвојио двојицу наводних руских шпијуна ухапшених у Словенији у децембру, заједно са Сергејем Черкасовим, Русом осуђеним на 15 година затвора у Бразилу због крађе идентитета, као потенцијалне кандидате за размену. Бразилске власти су такође оптужиле Черкасова да је руски агент, а Москва је затражила да га Бразил изручи Русији. САД су наводно такође наговестиле да би могле да траже његово изручење, тврди лист.

Лист је такође издвојио Марата Касема, руског уредника оптуженог за шпијунажу и избегавање санкција у Летонији, као потенцијалног кандидата за размену. "Волстрит џорнал" није објаснио како би САД потенцијално могле да обезбеде споразум који укључује било коју од ових земаља.

Најистакнутији Руси иза решетака у САД оптужени су за сајбер злочине, навео је лист.

Један од њих је Роман Селезњев, син руског посланика који је 2016. осуђен за хаковање стотина предузећа и продају украдених података на мрежи у шеми која је резултирала губицима од више од 169 милиона долара. Он би требало да буде пуштен на слободу 2036. Према речима његовог адвоката Игора Литвака, Москва сматра да је Селезњев незаконито притворен.

Друге опције укључују Владислава Кљушина и Александра Виника. Кљушин је Рус изручен САД из Швајцарске 2021. године и оптужен за прибављање 90 милиона долара путем трговине хартијама од вредности на основу информација украдених из америчких компјутерских мрежа. Виник је приведен 2017. године, прво у Грчкој, а затим у Француској, пре него што је изручен САД под оптужбом да је водио нелегалну берзу криптовалута.

image