Свет

Салата победила - надживела мандат Лиз Трас!

Већ шест дана хит видео на јутјубу је снимак зелене салате чије се пропадање прати уживо, као карикатура моћи британске премијерке
Салата победила - надживела мандат Лиз Трас!© Foto: Tanjug/AP (Alberto Pežali)

Да ли ће Лиз Трас на функцији британске премијерке надживети рок трајања зелене салате, било је питање из видео-снимка који се на Јутјубу приказује од 14. октобра и привлачи све више гледалаца и коментара на друштвеним мрежама. Будући да је Трасова данас дала оставку на месту премијера, салата је, на радост бројних пратилаца и навијача, проглашена победником!

На Јутјуб снимку уживо је након оставке започело велико славље које је и даље у току. 

Брзином којом се топила подршка сада већ бившој британској премијерки, трошила се и главица зелене салате. Купљена у "Теско" продавници за 60 пенија (68 центи), зелена салата постала је карикатура моћи лидерке британских конзервативаца, пише "Њујорк тајмс".

Гег са зеленом салатом инспирисан је фразом колумнисте "Економиста", који је 11. октобра приметио да је између скоро непосредне политичке имплозије на почетку њеног мандата и 10 дана жалости након смрти краљице Елизабете Друге, власт Лиз Трас трајала седам дана, или "отприлике онолико колико је рок трајања зелене салате".

Директно поређење са зеленом салатом један је од многих знакова да је Лиз Трас доживела ноћну мору у улози британског лидера откако ју је Конзервативна партија у септембру изабрала да замени Бориса Џонсона, оценио је амерички лист.

Њена економска политика толико је узбунила гласаче и тржиште да је била приморана да отпусти свог главног савезника, министра финансија Квазија Квартенга, остављајући многе да се питају да ли ће и она бити смењена само неколико недеља након што је преузела функцију.

Салата још није увенула

"Дејли стар" је преузео шалу из "Економиста" снимајући видео у коме се главица зелене салате налази на столу поред урамљене фотографије премијерке. Зелена салата је касније добила плаву перику, наочаре и стопала, руке, и постала окружена крекерима и једном шољом. Ова зелена салата носи и маску за очи.

Зелена салата се већ шест дана налази у центру пажње гладалаца Јутјуба и, за сада, није увенула. Генерално, она може да остане свежа седам до 10 дана, иако је то обично животни век салате у фрижидеру, а не главице на столу која носи перику.

image