Свет

Упозорење за Бајдена и демократе: Све мања подршка међу Латиноамериканцима уочи избора за Конгрес

Анкета агенције "Ипсос" показује да владајућа партија све слабије стоји у једној од кључних демографских група
Упозорење за Бајдена и демократе: Све мања подршка међу Латиноамериканцима уочи избора за Конгрес© Jezael Melgoza /Unsplash

Свега неколико недеља остало је до међуизбора у Сједињеним Америчким Државама, заказаних за 8. новембар, а недавно спроведена анкета агенције "Ипсос" за портал "Аксиос" показала је да сада двоструко мање Латиноамериканаца намерава да гласа за Демократску партију него пре две године на председничким изборима у САД.

Истраживање јавног мњења показало је да би већина, њих 33 одсто, гласала за Демократску странку, 18 одсто испитаних гласало би за Републиканску странку, али је чак 23 процента неопредељено.

Поређења ради, излазне анкете 2020. године, када је Џозеф Бајден изабран за председника, показала су значајно другачију слику.

Наиме, преноси портал "Аксиос", чак 63 одсто Латиноамериканаа гласало је за Бајдена а 32 одсто за, сада бившег, председника Доналда Трампа.

Нова анкета "Аксиос-Ипсоса" показала је да је међу латино популацијом дошло до ерозије подршке демократама у овој етничкој групи, највећој у САД.

image