Свет

"Њујорк тајмс": Од смрти Зеленског до удара на Кремљ - процурили "џокер" сценарији Вашингтона

Изненађујући сценарији, према оцени Одбрамбене обавештајне агенције, укључују смрт председника Русије Владимира Путина и Украјине Владимира Зеленског
"Њујорк тајмс": Од смрти Зеленског до удара на Кремљ - процурили "џокер" сценарији Вашингтона© Tanjug/AP Photo/Libkos

Тајни обавештајни документ до којег је дошао "Њујорк тајмс", а који је био међу онима који су процурили на интернет ове године, пружио је увид у припреме Сједињених Држава за непредвиђене ситуације у Украјини.

Анализа Одбрамбене обавештајне агенције наводи да постоје четири таква "непредвиђена" сценарија и како би они могли да утичу на ток сукоба у Украјини. Хипотетички сценарији укључују смрт председника Русије Владимира Путина и украјинског Владимира Зеленског, смену руководства у Оружаним снагама Русије и украјински удар на Кремљ.

У документу се наводи да ће сукоб потрајати, али би сваки од ових "џокер" сценарија потенцијално могао да доведе до ескалације, примирја или не би суштински утицао на ситуацију у Украјини.

Сценарија су, наводи "Њујорк тајмс", прилично типичан производ који су направиле обавештајне агенције. Осмишљени су да помогну војним официрима, креаторима политике или законодавцима да размотре могуће исходе великих догађаја док процењују своје могућности.

Један од четири хипотетичка сценарија показује шта би се могло догодити ако Украјина удари на Кремљ. Идентификован је широк спектар потенцијалних импликација. Догађај би могао да доведе до ескалације, при чему би Путин одговорио свеобухватном војном мобилизацијом и разматрањем употребе тактичког нуклеарног оружја. Или би страхови јавности могли да га наведу да преговара о нагодби рата.

Бајденова администрација је посебно забринута због могућег удара Украјине на Москву јер би то могло да изазове драматичну реакцију Русије. Опасности од оваквог напада Украјине један су од разлога што Сједињене Државе оклевају да Кијеву обезбеде ракете већег домета.

Неке анализе обавештајних агенција дају процену највероватнијег резултата одређеног догађаја, али "џокер" документ не, он описује различите могуће сценарије без процене онога што би могло бити највероватније, објашњава "Њујорк тајмс".

Амерички званичници су одбили да кажу да ли је документ оригиналан, али нису оспорили његову аутентичност. Документ је сличан другима које је израдило заједничко особље Пентагона за које су званичници признали да су стварни.

Амерички званичници су такође упозорили да су процурели документи датирани и да у многим случајевима не представљају тренутне процене разних обавештајних агенција.

image
VV inauguration
banner