Свет

"Волстрит џорнал" поручио после бруке у Пентагону: Америка обавезна да испоручи Ф-16 Кијеву

Уз губитак поверења савезника, главни проблем поверљивих података који су процурили у јавност је, сматрају амерички медији, што су открили колико је рањива украјинска ПВО
"Волстрит џорнал" поручио после бруке у Пентагону: Америка обавезна да испоручи Ф-16 КијевуGetty © Alex Wong / Staff

Цурење поверљивих америчких докумената у вези са сукобом у Украјини изгледа као дебакл на многим нивоима - подривајући поверење савезника у САД, откривајући колико САД знају о руским војним операцијама и пре свега одајући слабост украјинске противваздушне одбране, пише "Волстрит џорнал".

Извор цурења није познат, што је само по себи забрињавајуће. Документи су се први пут појавили на друштвеним мрежама, а медији нису могли да потврди њихову аутентичност. Али очигледна узбуна међу америчким званичницима сугерише да је велики део објављених обавештајних података тачан.

Министарство правде и Пентагон започели су кривичну истрагу прошле недеље, подсећа уредништво листа у коментару.

Цурења су посебно штетна јер откривају тајне америчке процене о напретку сукоба у Украјини. То није исто као и издати локацију кретања трупа, али је близу. Откривање тога колико САД знају о руским војним плановима могло би бити смртна казна за изворе у Русији, тврди лист.

Највише забрињава то што је откривено да би украјинска противваздушна одбрана могла бити поражена до маја, што би Русији дало ваздушну надмоћ и огромну тактичку предност.

Информације које су процуриле показују да Украјини понестаје ракета. Ако се противваздушна одбрана Кијева сруши, Русија ће имати слободу да нападне украјинске копнене трупе и крене да заузме још украјинске територије, наводе уредници и додају да документа дају Русији "виталне обавештајне податке који ће закомпликовати украјинске одлуке за њену дуго очекивану пролећну офанзиву".

Посебно су САД биле сувише споре у испоруци напредне противваздушне одбране Украјини, која је морала да се носи углавном са старом одбраном из совјетске ере, упозорава "Волстрит џорнал". Председник Џозеф Бајден је чекао до децембра да одобри испоруку једне ракетне батерије "патриот" Украјини, а друга ће доћи преко Немачке. Француска и Италија шаљу своју верзију "патриота". Али ниједан од ових система није распоређен.

То сада може да има озбиљне последице на бојном пољу, наводи "Волстрит џорнал" и поручује да након цурења информација, САД имају још већу обавезу да убрзају испоруке западне противваздушне одбране и напредних борбених авиона као што су Ф-16.

У међувремену, "Политико" наводи да се високи амерички званичници сада утркују да умире фрустриране и збуњене савезнике од Европе преко Блиског истока до Кијева након цурења Пентагонових поверљивих информација о Украјини и другим глобалним питањима.

Након што је вест о цурењу објављена прошле недеље, високи званичници обавештајне службе, Стејт департмента и Пентагона покушавају да умире савезнике којима није мило што су их шпијунирали, рекла су "Политику" четири неименована званичника из САД и Европе.

Један је рекао да су чланови "Фајв ајз" - обавештајног конзорцијума Сједињених Држава, Канаде, Уједињеног Краљевства, Аустралије и Новог Зеланда - затражили објашњење Вашингтона, али га још нису добили. Упити су послати Канцеларији директора Националне обавештајне службе, Централној обавештајној агенцији и Федералном истражном бироу.

У међувремену, званичници у Лондону, Бриселу, Берлину, Дубаију и Кијеву испитивали су Вашингтон о томе како су информације завршиле на интернету, ко је одговоран за цурење и шта САД раде на уклањању осетљивих података са друштвених мрежа и обезбеђивању да не дође до новог цурења.

Украјина је већ дуго забринута због информација које дели са САД а које се шире у јавности. "Овај случај је показао да су Украјинци били потпуно у праву у вези са тим", рекао је "Политику" један од европских званичника. "Американци сада дугују Украјинцима. Морају да се извине и обештете их", додао је званичник.

Сага је довела односе САД са савезницима у стање кризе, а главно питање је како ће Вашингтон исправити оно што званичници широм света сматрају једним од највећих цурења америчких обавештајних података откако је "Викиликс" објавио милионе осетљивих докумената на интернету од 2006. до 2021.

Проблем је нарочито незгодан јер се већина докумената фокусира на сукоб у Украјини, наводи портал.

"Начин цурења и садржај су веома необични", рекао је бивши аналитичар америчке обавештајне службе који се бавио Русијом. "Не могу да се сетим да је икада дошло до оволиког цурења информација о оволико тема на друштвеним мрежама а не као што је, рецимо, био случај са Сноуденом чији су досијеи прво отишли групи новинара".

Више од 100 америчких обавештајних докумената постављено је на Дискорд, безбедну апликацију за размену порука, већ 2. марта и садржало је осетљиве, поверљиве информације о сукобу у Украјини, активностима руске војске, Кини и Блиском истоку. Фотографисани папири садржали су строго поверљиве информације, укључујући и информације Централне обавештајне агенције. Делује и да су неки мењани, али се и даље не зна у којој мери, нити ко их је мењао, наводи "Политико".

Док Андриј Јусов, представник украјинске одбрамбене обавештајне управе, каже да цурење података "није велики проблем", другде у Украјини у вишим ранговима националне безбедности, званичници су љути, рекао је један од европских званичника. Иако информације које су процуриле неће имати непосредан утицај на украјинске операције, наводи "Политико", објављивање информација на интернету се сматра бруком и потенцијалним дугорочним безбедносним проблемом за украјинске војне команданте.

image
VV inauguration
banner