Свет

Грчки судија тврди да му је влада тражила да забрани неонацистичку странку

Бивши потпредседник Врховног суда Христос Цанерикос изјавио је да му је владин званичник понудио ново намештење уколико забрани учешће неонацистичке странке повезане са Златном зором на парламентарним изборима у мају
Грчки судија тврди да му је влада тражила да забрани неонацистичку странку© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Некадашњи потпредседник Врховног суда Христос Цанерикос изјавио је да му је владин званичник понудио ново постављење у замену за то да нађе начина да забрани неонацистичкој странци да се кандидује на изборима у Грчкој у мају, пише портал "Јурокатив", додајући да су судијине тврдње подигле политичку температуру у Атини.

Како се наводи, ултрадесничарска Национална странка – Грци, коју је основао Елијас Касидијарис, истакнута фигура неонацистичке странке Златна зора са затворским стажом, покушава да нађе начина да заобиђе закон који забрањује криминалним организацијама да се кандидују на изборима.

Случај је сада у рукама грчког правосуђа, а према анкетама странка има изгледе да уђе у парламент. Суд би требало да донесе одлуку до 5. маја, док се избори одржавају 21. маја. Међутим, последњи догађаји унели су пометњу у читав случај.

Конзервативна Нова демократија усвојила је у фебруару закон којим се забрањује криминалним организацијама да учествују на државним изборима, а одлуку о учешћу на изборима требало је да донесе одељење Врховног суда којим председава Цанерикос.

Међутим, у последњем тренутку, влада је одлучила да питање пребаци у надлежност другог органа Врховног суда, пленума, што је изазвало жестоку реакцију судије Цанерикоса. Он је оптужио владу да се меша у рад правосуђа и поднео оставку.

Неколико стручњака за уставно право критиковали су Цанерикоса наводећи да би представник правосуђа требало да се суздржи од таквих јавних изјава.

Али бивши судија није стао само на томе: у изјави за један грчки портал навео је да му је пре него што је случај пребачен из његовог одељења, званичник владе затражио да нађе начина да забрани неонацистичку странку, а да ће у замену добити ново постављење у независним органима после избора.

Влада је демантовала да је било овакве понуде с њене стране, а незванични извори чак су додали да је реаговање Цанерикоса освета зато што раније није добио место у Врховном суду које је прижељкивао.

Реаговала је и главна опозициона странка Сириза која је од грчког премијера Киријакоса Мицотакиса затражила да именује особу из владе која је хтела да подмити судију, саопштавајући да "Мицотакис не може поново да се прави невешт. Он мора да одговори".

Такође, опозициона странка је критиковала и начин на који је влада приступила целом случају око неонацистичке странке, наводећи да је с оваквим развојем догађаја нагло повећала њену видљивост.

Већина анкета пред мајске изборе предвиђају да ће највише гласова добити Нова демократија, али бројна истраживања показују да ће водити тесну трку са Сиризом.

image