Свет

Грчки Вотергејт: Влада Мицотакиса "виси о концу"

Часопис "Документо" објавио је нову листу политичара који су наводно прислушкивани по налогу премијера Киријакоса Мицотакиса
Грчки Вотергејт: Влада Мицотакиса "виси о концу"www.globallookpress.com © Marios Lolos

Часопис "Документо" објавио је нову листу новинара и политичара, укључујући и бившег премијера Андониса Самараса, чији су телефони наводно прислушкивани илегалним шпијунским софтвером "Предатор".

Афера прислушкивања телефона опозиционог лидера Никоса Андрулакиса од стране грчке обавештајне службе названа је "грчки Вотергејт", а довела је до тога да премијер Киријакос Мицотакис ризикује да изгуби изборе наредне године.

Нова листа прислушкиваних, коју је објавио власник "Документа" Костас Ваксеванис, укључује и бившег премијера Самараса и министре из Мицотакисове владајуће странке Нова демократија.

Према извештају, сви политичари на листи били су људи у које Мицотакис нема поверења.

Новинар Ваксеванис истакао је да има доказе и да ће их поднети главном тужиоцу, који је у међувремену покренуо истрагу о скандалу прислушкивања.

"Документо" је био једини часопис који је Мицотакисова влада искључила из државног финансирања током пандемије ковид-19 у кампањи "Останите код куће".

Портпарол грчке владе Јоанис Иконому у саопштењу је Вакеваниса окарактерисао као "клеветника".

Он је нагласио да ниједан државни орган није користио илегални шпијунски софтвер "Предатор". С друге стране, извештај "Документа" сугерише да је "Предатор" користила Национална обавештајна служба (ЕIП), у чији рад је морао да има увид грчки премијер.

Премијер Мицотакис се није изјашњавао о новим доказима.

Грчка јавност сугерише да Мицотакис неће лако изаћи на крај са афером прислушкивања ако се ангажује Европол или ЕУ покрене питање владавине права у својој чланици Грчкој.

Мицотакисова влада је у августу признала да је прислушкиван телефон опозиционог лидера Никоса Андрулакиса, који је такође посланик у Европском парламенту, оценивши тај потез као "законит, али погрешан".

Двојица високих функционера, генерални секретар Владе Григорис Димитриадис и шеф Националне обавештајне службе Панајотис Контолеон, смењени су због афере.

image
VV inauguration
banner