Свет

Грци нуде оружје Украјини, али оно руске производње чувају за себе

Украјина може да рачуна и на приступ грчким болницама за рањено војно особље, као и на додатна борбена возила пешадије из совјетске ере
Грци нуде оружје Украјини, али оно руске производње чувају за себеwww.globallookpress.com © IMAGO/Giorgos Kontarinis / Eurok

Грчка ће војно помоћи Украјини у мери "колико год то буде неопходно", уз ограду да је неопходно да задрже већи део наоружања руске производње за потребе сопствене одбране.

Украјински министар одбране Алексеј Резников посетио је данас Атину у оквиру редовних састанака са званичницима земаља НАТО-а и том приликом обећано му је више артиљеријких средстава и муниције за малокалибарско оружје, пренео је АП.

Украјина може да рачуна и на приступ грчким болницама за рањено војно особље, као и на додатна борбена возила пешадије из совјетске ере.

"Грчка ће пружити сваку подршку Украјини у овој веома важној, кључној фази сукоба", рекао је грчки министар одбране Никос Панајотопулос током заједничког наступа са Резњиковим.

Војни званичници рекли су да је Грчка такође обезбедила тренере за украјинске Специјалне снаге и оператере тенкова, као допринос масовној војној помоћи коју предводе САД и њихови савезници.

Панајотопулос је, говорећи у парламенту уочи Резникове посете, рекао да Грчка неће пружити никакву војну помоћ која би могла да угрози њену одбрану, и нагласио да главни планови набавке оружја остају непромењени упркос недавном отапању тензија са суседом Турском, која је такође члан НАТО.

Тенкови немачке производње "леопард", рекао је министар посланицима, нису могли да буду обезбеђени, као ни борбени авиони или С-300.

"Дајемо оно што можемо, али ништа што би и најмање ослабило наше одбрамбене способности с обзиром на наше изазове када је реч о националној безбедности", навео је грчки министар.

Резников је рекао да је Грчка понудила помоћ Украјини да боље интегрише своју морнарицу у НАТО.

"Након овог рата и победе Украјине, заједно са нашим партнерима наставићемо да развијамо нашу одбрамбену способност", рекао је Резников.

Русија, која је традиционално имала блиске везе са Грчком пре избијања Специјалне војне операције у Украјини, деценијама је била добављач наоружања за чланицу НАТО-а, укључујући и ракетни систем ПВО С-300.

image