Свет

Јужна Кореја позајмљује 500.000 артиљеријских граната Американцима, да не би завршиле у Украјини

Уместо да им продају, Јужнокорејанци ће Американцима гранате само "позајмити", како оне не би завршиле у Украјини
Јужна Кореја позајмљује 500.000 артиљеријских граната Американцима, да не би завршиле у УкрајиниGetty © John Moore

Јужна Кореја је постигла споразум о "позајмици" 500.000 граната калибра 155 милиметара Сједињеним Америчким Државама, које би Вашингтону могле да дају више слободе у слању сопствене муниције Украјини.

Како преноси корејски лист "Донг Илбо" позивајући се на изворе из владе, Јужна Кореја је одлучила да гранате "позајми" уместо да их прода Вашингтону, како би максимално умањили могућност да оне буду послату у Украјину.

Речено је да ће гранате бити коришћене пре свега како би САД попуниле сопствене залихе.

Након што су прошле године купили 100.000 комада такве муниције, Американци су у фебруару желели да купе исту количину, али је Јужна Кореја инсистирала да се испорука спроведе на другачији начин.

"Одлучили смо да значајно повећамо количину граната, али користимо метод изнајмљивања, након што смо размотрили како да у доброј вери одговоримо на захтев нашег савезника, држећи се владиног принципа да Украјини не испоручује смртоносно оружје", тврди неименовани извор.

Сеул и Вашингтон су потврдили да преговарају набавци граната, али није било званичних потврда да је споразум постигнут.

Министарство одбране Јужне Кореје је рекло да "савезници разматрају на који начин могу да помогну Украјини да одбрани своју слободу", али нису разјаснили шта то тачно значи.

Министар спољних послова Јужне Кореје Парк Ђин је рекао да не може да потврди наводе "Донг Илбоа", али је додао да позиција његове владе по питању слања оружја Украјини остаје непромењена.

Јужна Кореја је један од кључних америчких савезника и произвођача артиљеријске муниције, али је до сада покушавала да избегне директну конфронтацију са Русијом услед дубоких економских веза и односа Москве са Северном Корејом, преноси Ројтерс.

Јужнокорејски председник Јун Сук Јеол, који ће се овог месеца у Вашингтону састати са својим америчком колегом Џозефом Бајденом, рекао је да Сеул Украјини није послао никакво оружје и да ће уместо тога повећати испоруке хуманитарне помоћи.

У недавно објављеним тајним документима Пентагона пише да су корејски званичници изразили забринутост да би њихова муниција за артиљерију могла да заврши Украјини уколико би је продали Американцима, иако уговори предвиђају да би Вашингтон морао да буде "последњи корисник".

Некадашњи саветник за националну безбедност Ким Сунг Хан је рекао да "постоји могућност продаје 330.000 граната калибра 155 милиметара Пољској, зато што је слање те муниције Украјини коначни амерички циљ".

Још један документ са ознаком "Тајно" који је објавио Ројтерс, датиран 27. фебруара, носи назив "Време испоруке РОК 155" тврди да би 153.600 граната 155 милиметара авионом могло бити испоручено у Украјину за око 41 дан.

Ројтерс није успео да независно потврди истинитост процурилих докумената. 

image