Свет

Амерички конгресмен прекршио све протоколе: Си Ђинпинга упоредио са Хитлером

Кина острво сматра делом своје територије и више пута је упозоравала Вашингтон да се не меша у њена унутрашња питања
Амерички конгресмен прекршио све протоколе: Си Ђинпинга упоредио са Хитлером© Taiwan Presidential Office via AP, File

Председница Тајвана Цаи Инг-вен дочекала је у владиној кући за госте америчке званичнике, али у свом говору није споменула Кину нити њен однос према Тајвану.

Међутим, републикански члан Конгреса Михаел Мекол из Тексаса који је предводио америчку делегацију у посети Тајвану оштро је говорио о Кини.

Он је казао да би Пекинг на крају могао да изврши инвазију или блокира острво, ако утицај Кине на тамошње предстојеће председничке изборе не би успео, пише "Политико".

Мекол је кинеског председника Си Ђинпинга упоредио са Адолфом Хитлером, наводи "Политико" и додаје да је овај амерички званичник највише говорио током посете делегације острву.

У једном тренутку се чак чинило да се одрекао конвенције такозване стратешке двосмислености у америчко-тајванским односима, при чему Америка није сасвим рекла шта би урадила као одговор на било какав војни одговор Кине.

"САД су уз вас и заштитиће вас", рекао је Мекол, па је затим накратко застао испред говорнице како би омогућио преводиоцу да пренесе своје примедбе тајванским званичницима. На то су неки од чланова и помоћника који су седели у близини разменили погледе широм отворених очију.

И Мекол мора да је осетио да је и то отишло предалеко, ублаживши то у каснијој изјави за "Политико": "Штитимо Тајван наоружавањем и обуком – и тако што смо спремни да их бранимо, ако је потребно."

Путовање које је предводио Мекол било је највеће двопартијско путовање Конгреса на острво од усвајања Тајванског закона о односима из 1979. године, мере која је кодификовала америчку посвећеност подршци демократији острва без директног антагонизма према Кини.

Ова посета америчке делегације, само је једна у низу састанака америчких званичника са Тајавном, а највише буре изазвао је долазак Ненси Пелоси прошлог лета. Тајванска влада је прихватила посете САД као вредан исказ солидарности.

Кина острво сматра делом своје територије и више пута је упозоравала Вашингтон да се не меша у њена унутрашња питања.

image
VV inauguration
banner