Свет

Тајпеј критикује Пекинг: Након војних вежби кинески ратни бродови и даље у водама око Тајвана

Кина је започела вежбе након што се тајванска председница вратила у Тајпеј после састанка у Лос Анђелесу са председавајућим Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем
Тајпеј критикује Пекинг: Након војних вежби кинески ратни бродови и даље у водама око Тајванаwww.globallookpress.com © Xu Wei

Осам кинеских ратних бродова је и након завршетка тродневних војних вежби остало у водама око Тајвана, саопштило је данас министарство одбране у Тајпеју, а тајванска председница Цаи Инг-вен критиковала је Пекинг због, како је навела, "неодговорног" понашања.

Кина је започела вежбе у суботу, након што се тајванска председница вратила у Тајпеј после састанка у Лос Анђелесу са председавајућим Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем, преноси Ројтерс.

"Кинеске војне вежбе изазвале су нестабилност на Тајвану и целој области и то су неодговорни поступци велике земље региона", написала је тајванска председница Цаи Инг-вен на Фејсбуку, након што је Пекинг завршио тродневне вежбе око острва.

Она је изјавила и да је као председница "представљала своју земљу у свету" те да њене посете иностранству, укључујући заустављања у САД, нису новост и да је то оно што грађани Тајвана очекују.

Цаи је саопштила и да су тајванске оружане снаге и обалска стража реаговале смирено и професионално на кинеске војне вежбе.

"Иако су кинеске војне вежбе приведене крају, национална војска и тим за националну безбедност наставиће да држе своје положаје и бране земљу", додала је тајванска председница.

Кинеско министарство спољних послова одбацило је тврдње да су војне вежбе "одмазда" за посету председнице Цаи Америци и оценило као "апсурдну" идеју да оне представљају претњу за Тајван.

Права опасност за мир у региону долази од "сепаратистичких активности" људи који подржавају идеју независности Тајвана, истакаo је портпарол кинеског Министарства спољних послова Венбин Ванг.

image