Свет

Добили тенкове, а не знају ни да их возе: Украјинци уништили "леопарда", отпала му купола (ФОТО)

У јавност су доспеле фотографије уништеног тенка "леопард 2A4", а претпоставља се да је до инцидента дошло када су украјинске трупе покушале да управљају њиме
Добили тенкове, а не знају ни да их возе: Украјинци уништили "леопарда", отпала му купола (ФОТО)www.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Украјинска војска која је обучавана да управља тековима "леопард 2" у Пољској умешана је у "мању" несрећу, потврдио је бивши официр пољске војске Пјотр Павелка на свом Јутјуб каналу.

Наиме, купола "леопарда" је откинута усред судара са другим тенком, објавио је "Јурежан тајмс".

Према наводима Павелке, то се вероватно догодило тако што се тенк сударио са другим који му се забио у оклоп и ударио у куполу, чиме је једноставно истргао тај део са тенка.

Павелка је резервни официр са чином поручника, а био у војсци 15 година, до пензионисања 2022. године. Иако су његове тврдње изазвале велику дискусију на друштвеним мрежама из Пољске и Кијева нема званичних изјава о инциденту.

Да би поткрепио своје тврдње, Павелка је објавио неколико фотографија несреће, а на једној се види купола "леопарда 2А4" која је одвојена од остатка тенка, док се на другим сликама може видети предњи део тенка прекривен дебелим слојем блата, па чак и траговима.

Према другим тврдњама, "леопард" који је предат украјинским оружаним снагама током обуке у Пољској неуспешно се спустио са брда и забио цев топа у земљу услед чега је откинуо куполу. Аутентичност обе тврдње је тешко независно проверити.

"Што се тиче несреће, да будем искрен, не сећам се да сам негде видео тако неспособну вожњу", рекао је Павелка.

Пољска је испоручила прву серију тенкова "леопард 2А4" Кијеву 24. фебруара ове године, а испоруке других западних савезника Украјине требало би да се наставе у наредним недељама. Ови тенкови из 1985. године су међу најстаријима који су тренутно у употреби.

Пољска је била предводник у захтевима НАТО-у да Украјини обезбеди ове тенкове. Од фебруара обучава украјинску тенковску посаду на својим полигонима. Пошто је у питању рекордно кратко време за обуку кијевске посаде, војни коментатори су га назвали "убрзаним курсом" за управљање тенковима.

image
VV inauguration
banner