Свет

Нису ни стигли а већ их поправљају: Пољска припрема центар за ремонт украјинских "леопарда"

Пољска и Немачка препознају да је главни проблем што има јако мало резервних делова за ове тенкове, због чега истичу да је потребно поново покренути њихову производњу, иако се са њом стало пре 20 година
Нису ни стигли а већ их поправљају: Пољска припрема центар за ремонт украјинских "леопарда"www.globallookpress.com © Andreas Sjölin / TT

Пољска почиње изградњу објеката у којим ће се вршити поправка украјинских тенкова "леопард", изјавио је данас заменик премијера Пољске и министар одбране те земље, Маријуш Блашчак. 

Резервни делови за ове тенкове не производе се већ двадесет година и тренутно их има мање него што би требало, подсетио је пољски званичник, након чега је додао да је то уједно и главни проблем када се ради о тим тенковима, о чему је већ разговарао са немачким колегом, Борисом Писторијусом. 

Центар за поправку тенкова налазиће се у граду Гљивице, на југу земље, и у њему ће се поправљати сви "леопарди" коју су већ стигли у Украјину, као и сви они за које се зна да ће Кијеву ускоро бити испоручени.

"Спремни смо да обновимо производњу тих резервних делова, заједно са Немачком. Разговарамо о томе да се 'леопарди', који се већ налазе у Украјини или који тек треба да стигну у њу, поправљају у Пољској", поручио је данас Блашчак.

Он је казао и да је данас у Украјину из Пољске стигло још десет тенкова "леопард 2" од укупно 14 који су јој били обећани. Тенкове су послали и Канада, Норвешка и Шпанија, а Пољска, како је открио, покушава да убеди Шпранију да Кијеву пошаље још додатна четири тенка. 

Варшава је, како је казао, завршила и обуку украјинских војника, који су сада оспособљени да користе "леопарде". 

image
VV inauguration
banner