Свет

Бил Гејтс: Потребно је наћи "неруске изворе гаса"

У наредних тридесетак година, морамо да се решимо електрана на угаљ и почнемо испочетка са чистим технологијама, сматра амерички милијардер
Бил Гејтс: Потребно је наћи "неруске изворе гаса"None © Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Криза у снабдевању гасом у Европи заправо је добра јер ће на крају натерати Стари континент да прихвати енергију из обновљивих извора, сматра суоснивач "Мајкрософта", милијардер Бил Гејтс.

Људи неће желети да буду зависни од руског природног гаса, оценио је Гејтс, оснивач климатски орјентисаног фонда "Breakthrough Energy Ventures" у телевизијском интервјуу за амерички Си-Ен-Би-Си.

Гејтс је истакао да је јавност постала помало оптимистична у погледу тога колико брзо се може прећи на обновљиве изворе енергије, додајући да је потребно да се пронађу "неруски извори гаса".

Милијардер је на ову тему објавио и есеј "Стање енергетске транзиције", истог дана када је о томе говорио за Си-Ен-Би-Си. У њему пише да је крајњи циљ у борби за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, њихово смањење са 51 милијарде тона годишње на нулу у наредне три деценије. 

Он сматра да је једини начин да се избегне климатска катастрофа, коју назива највећим изазовом са којим су се људи икада суочили, агресивно инвестирање у иновације и примену зелене енергије. И предлаже радикалне промене.

Истичући да бројне људске свакодневне активности, као и пољопривреда, а највише индустрија, доводе до емитовања гасова који доприносе ефекту стаклене баште, Гејтс у свом есеју предлаже решење из три дела.

"Прво, морамо да измислимо чисте технологије како бисмо заменили сваки процес интензивне емисије гасова који користимо данас: на нови начин морамо да производимо челик, покрећемо авионе, ђубримо њиве", пише Гејтс.

Друго што је потребно је смањење цене нових чистих технологија како би оне биле конкурентне, односно како "чисти" цемент не би коштао дупло више од оног произведеног на уобичајени начин. Трећи део решења је брзо увођење нових технологија.

Као пример енергетске транзиције коју предлаже, Гејтс наводи термоелектране на угаљ, којих како каже, у свету има 2.412, уз нове које се граде.

"Свака од тих електрана мораће да буде замењена", изричит је Гејтс у свом писаном излагању о чистим технологијама и зеленој енергији.

"Користимо толико струје, и толико смо уложили у машинерију која је производи. Сада, у наредних тридесетак година, морамо свега тога да се решимо и почнемо испочетка са чистим технологијама. Имам поверење у тржиште много више него други, али чак ни ја не сматрам да ће тржиште само моћи да ресетује читаву економију за само неколико деценија. Треба нам план да убрзамо тај процес", наводи Гејтс.

Његов предлог је: више истраживања и развоја, процес транзиције који ће бити фер према заједницама са нижим примањима и помагање људима да се привикну на климатске промене, топлије време и чешће временске непогоде. Један од начина је улагање у семенарство, како би фармерима било обезбеђено семе отпорније на врућину.

Уз борбу против климатских промена, "наука о усевима" је још једно подручје у које улажу Гејтс и његов фонд.

 

 

image