Свет

Русија заобилази санкције и у сектору наоружања

Сједињене Државе и њихови савезници оманули су у покушају да задрже чипове потребне за системе наоружања, дронове и тенкове далеко од руских руку
Русија заобилази санкције и у сектору наоружања© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Званичници САД и Европске уније констатовали су да је технологија вредна милионе долара, која је обухваћена санкцијама уведеним Руској Федерацији, ипак нашла пут до територије те земље.

Материјали са састанка одржаног 24. марта, а до којих је дошао "Њујорк тајмс", указују на пораст продаје чипова и других електронских компоненти Русији преко Јерменије, Казахстана и других држава Централне Азије. Такође, установљен је проток осам посебно осетљивих категорија чипова и других електронских уређаја кључних за развој оружја, укључујући руске крстареће ракете.

Дакле, Сједињене Државе и њихови савезници оманули су у покушају да задрже чипове потребне за системе наоружања, дронове и тенкове далеко од руских руку – Русија добија бројне електронске компоненте, само заобилазним путем.

"Резултат је поражавајући: док се Сједињене Државе и Европска унија удружују како би обезбедили оружје за Украјинце за наставак борбе против Русије, Русија користи њихову технологију да узврати", констатује "Њујорк тајмс".

Међутим, амерички званичници тврде да су свеобухватне санкције које су увели у партнерству са 38 других влада оштетиле руске војне капацитете и подигле трошкове РФ при набавци потребних делова.

"Схватамо да је ово врло тежак посао", рекао је Алан Естевез, који надгледа америчку контролу извоза у Бироу за индустрију и безбедност при Министарству трговине, и додао: "Они се прилагођавају. Ми се прилагођавамо њиховим адаптацијама."

Елем, директна продаја чипова Русији из Сједињених Држава и њених савезника је на нули, али друге земље су се укључиле да обезбеде РФ нешто од онога што јој је потребно.

Након што је на почетку Специјалне војне операције нагло пао, руски увоз чипова је поново порастао, посебно из Кине. Према подацима вашингтонског тинк-тенка "Силверадо полиси акселерејтор" увоз између октобра 2022. и јануара 2023. био је за 50 одсто већи од средњег предратног нивоа.

"Ради се о веома великој и врло сложеној мрежи ланца снабдевања која није нужно транспарентна", рекла је извршна директорка "Силверада" Сара В. Стјуарт. "Чипови су заиста свеприсутни."

Како показују документа с горепоменутог мартовског састанка Јерменија је 2022. увезла 515 одсто више чипова и процесора из САД и 212 одсто више из ЕУ него 2021. године. Јерменија је потом 97 одсто тих чипова извезла у Русију.

Такође, идентификовано је осам категорија чипова и компоненти које се сматрају кључним за развој руског наоружања, укључујући ону која се зове поље програмабилних капија (ФПГА), а која је пронађена у једном моделу руске крстареће ракете, КХ-101.

Сједињене Државе и Европска унија недавно су послали званичнике у земље које су спорне производе испоручивале Русији, како би покушали да смање ту трговину. По Естевезовим речима, скорашња посета Турској резултирала је тиме да тамошња влада заустави извоз у Русију, као и сервисирање руских и белоруских авиона на турским аеродромима.

Званичници администрације америчког председника Џозефа Бајдена тврде да су испоруке електронске опреме Русији и Белорусији пале за 41 одсто између 2021. и 2022. године, пошто су САД и њихови савезници проширили своја ограничења широм света.

"Али и даље постоје одређени делови света који се користе за достављање ових предмета у Русију", рекао је Метју С. Акселрод из Бироа за индустрију и безбедност и додао да је то проблем на који су фокусирани.

image