Свет

"Аста ла виста бејби": Које су шансе за повратак Бориса Џонсона?

Борис Џонсон тренутно предњачи у скупљању 100 гласова подршке народних посланика из Конзервативне странке које торијевски политичари морају скупити како би могли бити изабрани за место премијера
"Аста ла виста бејби": Које су шансе за повратак Бориса Џонсона?© Tanjug / AP Photo /Kirsty Wigglesworth

Бивши премијер Велике Британије је свој последњи говор са ове функције завршио речима "Аста ла виста, Бејби!", алудирајући на популарну фразу главног лика у филму "Терминатор". Међутим, које су шансе да се Џонсон, попут Шварценегеровог неумирућег киборга, поново врати на своју претходну функцију?

Попут Џонсона, његова наследница из Конзервативне партије Лиз Трас приморана је да заврши свој мандат превремено, али за разлику од њега – као и било ког другог британског премијера у историји – Трасова је на овој позицији издржала свега 45 дана.

Британски закон налаже да нови премијер мора доћи из владајуће Конзервативне партије будући да она има већину у Доњем дому британског парламента, те се очекује да ће торијевци изабрати новог премијера током наредне недеље.

Министар финансија Џереми Хант, који је за свега неколико дана од смењивања претходника Квасија Квартенга на позицији министра финансија повукао имплементацију највећег дела програма Лиз Трас и тиме стекао репутацију де факто премијера, изјавио је да се неће кандидовати за премијерску функцију.

Сматра се да највероватније кандидате за новог премијера представљају Риши Сунак, министар финансија старе владе Бориса Џонсона и претходно главни такмац Трасове у трци за челника конзервативаца, Пени Мордант, представница Доњег дома британског парламента, министар одбране Бен Волас, бивша министарка унутрашњих послова Суела Брејверман чија је скорашња оставка и оштра критика премијерке била једна од последњих ексера у ковчегу каријере Лиз Трас – и Борис Џонсон, преносе "Гардијан" и остали англо-саксонски медији.

Збогом или довиђења?

Чланови конзервативне партије морају скупити 100 гласова подршке од торијевских народних посланика како би могли да буду изабрани за позицију премијера. Борис Џонсон и Риши Сунак за сада су најуспешнији у скупљању гласова, преноси Ројтерс

Џонсонове присталице већ су почеле да изискују његов повратак на место премијера. Користећи хештег #вратимобориса (#bringbackboris), министар иностране трговине Џејмс Дадриџ објавио је на Твитеру:

"Надам се да си уживао на одмору, шефе. Време је да се вратиш. Постоји неколико проблема на послу којима се треба позабавити."

Џонсон се тренутно налази на одмору на Карибима, вратиће се у Уједињено Краљевство током викенда.

Бивша министарка културе и Џонсонова присталица Надин Дорис је изјавила:

"Британска јавност је изабрала једну особу за мандат до јануара 2025," додајући да "народни посланици морају тражити повратак Бориса Џонсона - уколико то не учине, онда се морају спровести општи избори."

Најновије анкете британске аналитичке компаније ЈуГов указују да Џонсон и даље ужива доста популарности међу "нижим" (grassroots) торијевцима, од којих 32 одсто подржава бившег премијера и тако предњачи за 9 одсто у односу на Сунака.

Иако "Гардијан" оцењује да подршка "нижих" торијеваца може утицати на коначни исход, неки конзервативни посланици изјавили су за овај медиј да су шансе да Џонсон скупи 100 посланичких гласова који су потребни да би се уопште кандидовао мале.

Торијевски посланик сер Роџер Гејл подсетио је на скандал "Партигејт" услед којег је Џонсон смењен са функције, те да је бивши премијер и даље под истрагом због кршења мера карантина које је његова администрација увела:

"Док се та истрага не заврши, не би смела да постоји могућност да се Џонсон врати на власт," додао је он.

image