Свет

Бербок шокирана путовањем у Кину: Пекинг ривал, а не партнер

Кина је партнер, такмац и системски ривал, али је утисак да је сада системско ривалство све више изражено, рекла је немачка министарка спољних послова
Бербок шокирана путовањем у Кину: Пекинг ривал, а не партнер© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок описала је своje недавно путовање у Кину као "више него шокантнo" и нагласила да Пекинг све више постаје системски ривал, пре него трговински партнер и такмац.

Бербок је о недавној посети Кини говорила пред посланицима Бундестага, када је напоменула да су делови путовања били више него шокантни, али није улазила у детаље на шта конкретно мисли, пренео је Ројтерс.

Подсећа се да је немачка министарка раније изјавила да Кина постаје све репресивнија на домаћем терену и све агресивнија на међународном. Такође, према њеном мишљењу, Кина жели да спроводи сопствена правила на рачун међународног поретка заснованог на правилима.

С друге стране, Пекинг је поручио да жели да Кина и Немачка буду партнери, а не непријатељи, и затражио да ова земља подржи поновно уједињење са Тајваном.

"Кина је партнер, такмац и системски ривал, али је утисак да је сада системско ривалство све више и више изражено", рекла је Бербок.

Она је додала да је Пекинг највећи трговински партнер Берлина, али како је истакла, то не значи да је најзначајнији трговински партнер Немачке.

Немачка жели да ради с Кином, нагласила је Бербок, али не жели да понавља грешке из прошлости, као што је став да може доћи до промене кроз трговину, да Запад може постићи политичке промене у ауторитарним режимима преко трговине.

Бербок је додала да Кина има одговорност да ради на миру у свету, конкретно користећи утицај који има на Русију у вези са сукобом у Украјини. Поздравила је обећање Пекинга да неће слати оружје Русији, уз напомену да ће Берлин пратити како ће то обећање бити остварено у пракси.

image
VV inauguration
banner