Свет

"Флајтрадар 24": САД обуставиле летове стратешких дронова изнад Црног мора

Амерички "глобал хоук" је последњи пут летео изнад Црног мора наспрам обала Крима 21. марта, Од тада, америчке стратешке беспилотне летелице, чија је база на Сицилији, више нису улазиле у ваздушни простор изнад Црног мора
"Флајтрадар 24": САД обуставиле летове стратешких дронова изнад Црног мора© Принтскрин/Флајрадар

Сједињене Америчке Државе су у потпуности обуставиле летове својих стратешких дронова "глобал хоук" изнад Црног мора након инцидента са другим америчким дроном "рипер", показују подаци портала "Флајтрадара 24", преносе "РИА Новости".

Како се може видети у архиви праћења летова "Флајтрадара 24", амерички "глобал хоук" је последњи пут летео изнад Црног мора наспрам обала Крима 21. марта. Од тада, америчке стратешке беспилотне летелице, чија је база на Сицилији, више нису улазиле у ваздушни простор изнад Црног мора. Поређења ради, од почетка Специјалне војне операције у Украјини месечно су изводили у просеку од осам до девет извиђачких летова изнад мора наспрам руског полуострва.

Према информацијама "Флајтрадара 24", од 21. марта до 20. априла, дронови "глобал хоук" извели су само три лета из ваздушне базе на Сицилији, али су сваки пут летели у ваздушном простору Румуније на удаљености већој од 400 километара од Крима, односно ван подручја које покрива радар дрона који је у стању да прима слике терена на максималној удаљености до 200 километара.

Обавештени извор је потврдио да је амерички стратешки дрон "глобал хоук" последњи пут летео изнад Црног мора наспрам Крима 21. марта.

"Након инцидента са америчким дроном 'рипер', који је 14. марта пао у воде Црног мора, 'глобал хоук' је извео још само два лета изнад Црног мора – 17. марта и 21. марта – оба пута на удаљености не мањој од 140 километара од јужне обале Крима", рекао је извор.

Према његовим речима саговорника, америчка команда сматрала је неприкладним даљи наставак летова у овом подручју.

"С једне стране, на таквој удаљености смањује се обим информација које прима дрон, а са друге стране након 14. марта појавила се опасност да америчка страна изгуби такав апарат, а 'глобал хоук' је много скупљи од 'рипера' и опремљен је најнапреднијом опремом", истиче саговорник.

РК-4 "глобал хоук" је најкрупнији стратешки дрон. Распон његових крила, у зависности од модела, износи до 40 метара. Полетна маса дрона премашује 14 тона, максимални плафон лета је до 20 километара. "Глобал хоук" може да се налази у ваздуху до 36 сати и прелети више од 22.000 километара. Дрон је опремљен различитом извиђачком опремом која укључује радар, систем оптичког лоцирања и инфрацрвене сензоре.

image