Свет

САД не одустају од надзора Црног мора: Дронови круже око Крима

Блиски сусрет са руским авионом није зауставио Американце у покушајима да надзиру Црно море
САД не одустају од надзора Црног мора: Дронови круже око Крима© Tanjug/US Department of Defense via AP)

Амерички званичници наводе да Сједињене Државе нису одустале од надгледања Црног мора после прошлонедељног инцидента са руским авионом, али су своје дронове послале нешто јужније.

Дронови и даље лете у међународном ваздушном простору, али су сада америчке беспилотне летелице померене даље од ваздушног простора који окружује полуострво Крим и источне делове Црног мора, рекла су Си-Ен-Ену двојица неименованих званичника.

Један од званичника је рекао да су руте део напора да се "избегне превише провокација", пошто Бајденова администрација и даље води рачуна да избегне инцидент који би потенцијално могао да ескалира у директан сукоб између Русије и САД.

Званичник је рекао да ће се летови дронова наставити на овај начин "за сада", али је додао да већ постоји "апетит" за повратак на руте ближе територији коју држи Русија. Званичници тврде и да би Русија могла да покуша једнострано да прогласи шире затварање ваздушног простора око јужне и источне Украјине у покушају да потисне америчке дронове.

Портал за праћење летова "ФлајтРадар24" пренео је да амерички дрон РК-4 "глобал хок" надзире јужне и југозападне делове Црног мора на надморској висини од приближно 52.000 стопа.

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао је да САД настављају да користе дронове изнад Црног мора, и да они лете "у међународном ваздушном простору у складу са међународним правом". Он је "из безбедносних разлога" одбио да каже да ли су САД промениле своје руте или профиле мисије након прошлонедељног судара америчког шпијунског дрона и два руска борбена авиона.

Прошле седмице два руска "сухоја" налетела су на амерички дрон МК-9 "рипер" изнад Црног мора и приморала га да слети.

image